"Najbolje rješenje za obje strane"
0

Busek: Srbija treba predložiti promjenu granica na Kosovu

SRNA
Posljednji šef Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da bi Srbija trebalo da izađe sa prijedlogom za promjenu granica na Kosovu, ističući da bi se međunarodna zajednica saglasila sa tim rješenjem, ako se dogovore Beograd i Priština.

To bi bilo najbolje rješenje za obje strane i prijedlog o podjeli trebalo bi dostaviti direktno predstavnicima Kosova i s njima razgovarati o rješenju - rekao je nekadašnji austrijski vicekancelar za "Novi magazin".

On je objasnio da je svjestan da ideja o promjeni granica ne nailazi na pogodno tlo u većini zemalja EU i SAD. 

"Brisel i Vašington kažu da se granice ne mogu mijenjati, ali ukoliko bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom", smatra Busek. 

Busek kao veoma značajnu ocjenjuje posjetu njemačkog kancelara Angele Merkel Beogradu i ističe da je bilo izuzetno važno to što je Merkelova bila tako iskrena. 

"Iako poruka koju je izrekla njemačka kancelarka na prvu loptu  može da zvuči negativno, ona je zapravo prijateljska i kaže: ne gubite vrijeme, riješite problem što prije", dodao je Busek. 

Austrijski diplomata je zapitao da li je alternativa EU za Srbiju Rusija, ocjenjujući da je "slično probala Albanija sa Kinom u vrijeme Envera Hodže". 
"Srpskim prijateljima kažem da ne mogu uvijek da dobiju sve što žele. Nije lako, treba odustati od politike o Kosovu kao svetoj srpskoj zemlji, ali treba gledati u budućnost. Ekonomski i socijalni prosperitet Srbija može postići samo u evropskom kontekstu", poručio je Busek.