BiH
0

Hadžiomerović: Tražit ćemo pravdu i u Sudu u Strazburu

FENA
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomeroivć izjavio je danas da će taj klub iskorisiti sve mogućnosti pravne borbe, pa i u Sudu u Strazburu, iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u u skladu s Ustavom BiH.

-Žao mi je da je takva odluka donesena na našu apelaciju i mislim da su sudije imale više političkog sluha, nego prema građanima i njihovim problemima, odnosno povratnicima u RS- rekao je Hadžiomerović u izjavi za Agenciju Fena.

Ističe da ne stoje tvrdnje predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića da taj sporni zakon “nije na snazi”, ističući da je lokalna vlast u Višegradu donijela odluku po tom zakonu i naredila brisanje riječi “genocid” sa spomenika u lokalnom mezarju.

-Da zakon nije bio na snazi, oni to ne bi mogli uraditi i samim tim se demantiraju Radojičićeve tvrdnje da zakon nije na snazi – dodao je Hadžiomerović.

Ističe da je zakon neprihvatljiv jer omogućava lokalnim zajednicama da kontroliraju šta piše na nišanima u mezarjima na području RS-a.

-Vjerovatno ćemo tražiti pravdu i na višim pravosudnim istancama, poput suda u Strazburu - kazao je Hadžiomerović.