BiH
0

Hadžiomerović: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv ministra saobraćaja RS-a

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenut će ocjenu ustavnosti Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u RS-u, najavio je danas šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović te potvrdio da će biti pokrenute i krivične prijave protiv predlagača zakona, ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića.

On je na press konferenciji u Banjoj Luci rekao da je taj zakon sporan, jer su ignorirani akti Agencije za osiguranje na nivou BiH, čija je ustavnost ranije potvrđena.

"Ovaj zakon, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, je u suprotnosti s istim zakonom na državnom nivou", rekao je Hadžiomerović.

Pojasnio je i da će krivična prijava protiv ministra saobraćaja i veza RS-a biti podnesena zbog nepoštivanja akata Agencije za osiguranje na nivou BiH, a prijava će biti podnesena i protiv direktora Sekretarijata za zakonodavstvo RS-a.

Najavio je da će do 1.oktobra Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a razmatrati i odluku Narodne skupštine RS-a o formiranju Komisije za provođenje referenduma u RS-u.

Nije želio da prejudicira da li će biti stavljen veto Kluba i na ovu odluku, ali je ponovio da će se svim pravnim sredstvima boriti da se ne realizira odluka o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.