BiH
24

Bošnjački predstavnici podnose apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke o referendumu u RS-u

Piše: Er. M.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Ovlašteni bošnjački predstavnici vlasti u entitetu RS podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom bi se osporila odluka o referendumu u RS-u o bh. pravosuđu, kazao je za Klix.ba Mujo Hadžiomerović predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

"Svim pravnim sredstvima suprotstaviti ćemo se odluci Milorada Dodika. Uslov za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom BiH je bio da odluka bude objavljena u Službenom glasniku. To se desilo, a mi smo se ovih dana i pripremali za to. Apelacija će ovih dana biti predana Ustavnom sudu BiH što je privremena mjera stavljanja van snage odluke o raspisivanju referenduma", rekao je Hadžiomerović.

On je dodao kako je Klub Bošnjaka dobio i odluku o formiranju Komisije za referendum, te da će sljedeće sedmice biti održan sastanak na kojem će se definisati stav Kluba Bošnjaka u vezi s tom odlukom.

"Međunarodna zajednica vjerovatno ima bolje informacije od nas u vezi s tim da li postoji kakva prepreka koja je rezultat njene pasivnosti i ne pokretanja mehanizama koje ima visoki predstavnik. Visoki predstavnik mora imati saglasnost članica PIC-a, a koliko znam ranije je Rusija pravila probleme. Da li je to slučaj i danas, stvarno ne mogu pretpostavljati", kazao je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da i prema reakcijama međunarodne zajednice raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"I da dođe do referenduma to nikada neće biti implementirano. Ne znam što je ovo trebalo Miloradu Dodiku. On je u mnogim izjavama rekao da treba sve vratiti u entitet, a mi smo primjer koji stalno upozorava na ponašanje pravosudnih institucija u RS. Ako je trebala ikakva reforma da se dešava u BiH onda je to trebala da bude reforma pravosuđa u entitetu RS", kazao je Hadžiomerović.

On je na kraju rekao da se nada kako će Ustavni sud BiH staviti van snage odluku o raspisivanju referenduma u RS-u.

"Ima dovoljno pravnog osnova za to. U ovoj fazi i u ovom trenutku bilo bi neozbiljno da Valentin Inzko stavlja van snage odluku", rekao je Hadžiomerović.

Podsjećamo, jučer je u "Službenom glasniku RS-a" objavljena Odluka Ustavnog suda o referendumu koji je najavljen za 15. novembar.