BiH
106

Hadžiomerović: Čujem kako Sejo trenutno pjeva pjesmu "Bakir umjesto Bakira"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH, stranka pobjednica općih izbora u BiH 2010. godine, večeras je u tuzlanskom KSC Mejdan otvorila svoju zvaničnu predizbornu kampanju za opće izbore 12. oktobra ove godine.

Predstavljeni su kandidati za kantonalne, federalne i državne parlamente te kandidat za bošnjačkog člana Predsjednišva BiH – Bakir Hadžiomerović.

Hadžiomerovićev govor probudio je bujicu emocija u dvorani koju su ispunili članovi i simpatizeri SDP-a.

"Posljednji put bio sam u Mejdanu kada je Zabranjeno pušenje, odnosno moj prijatelj Sejo Sekson imao koncert. Tada smo zajedno pjevali dobro poznatu pjesmu 'Halid umjesto Halida', a čujem kako Sejo trenutno pjeva pjesmu 'Bakir umjesto Bakira'. Nedavno sam, također, bio u Banovićima. To je naš rudarski grad i rekao sam im kako nije normalno to što SDP ne pobjeđuje u Banovićima. Oni su mi rekli – pobjedit ćemo“, rekao je Bakir Hadžiomerović i nastavio:

"Međutim, u Banovićima ljudi teško žive. Kucaju im na vrata u pola noći, zastrašuju ih... Moram ovo predivno večer i ovu predivnu atmosferu pokvariti viješću da je sinoć u Banovićima pretučen sin Kadrije Modrića. Tamo ima onaj njihov Senor Matanza, kojeg ćemo mi uhapsiti poslije 12. oktobra. Neće nas zaustaviti, ali im poručujem kako se i mi znamo tući, kako se i mi znamo šaketati i da to neće biti problem. Moramo pronaći te siledžije koje su pretukle sina Kadrije Modrića. Oni kad nas vide, mislim na te batinaše, najviše bi volili da nas nema. Ali, džaba ima nas i nakon 7.000 pređenih kilometara po cijeloj BiH mogu reći kako nikada nismo bili jači. Otišao je škart, a ostala je prava SDP priča. I na kraju kao član Predsjedništva BiH borit ću se protiv kriminala i korupcije na isti način kako sam to radio deset godina kao urednik 60 minuta", rekao je Bakir Hadžiomerović uz ovacije i aplauze svih prisutnih.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je kako su predstojeći izboru u stvari izbor između dvije BiH – naše (SDP-ove) i njihove.

"Naše u lijevoj ruci i na lijevoj strani gdje je srce i njihove u desnoj ruci, odnosno desnici koja je uvijek ovu zemlju vodila u sukobe i zločine. Dakle, ovo su izbori između dvije BiH", rekao je Lagumdžija.

Aktuelni premijer F BiH Nermin Nikšić, kojeg su kolege iz partije okarakterisale kao najuspješnijeg premijera ikada, bio je najkonkretniji s obećanjima u slučaju oktobarske pobjede.

"Završit ćemo Karaulu, početi i dobrim dijelom završiti projekat bloka 7 u TE Tuzla, povećati penzije, potisati ugovor sa Shellom o eksploataciji nafte i na kraju, ono što najbolje znamo raditi, izgradit ćemo za četiri godine novih 90 kilometara autoputa", obećao je Nikšić.

Lagumdžija i Nikšić su naveli kako su njihovi politički protivnici u svoje platforme, odnosno predizborna obećanja, uvrstili poslove koje je SDP-ova vlada već uradila. Također, rečeno je kako je Vlada F BiH u mandatu 2011. – 2014. godina uradila više nego sve prethodne vlade, odnosno da su u rudnike investirali 150 miliona KM naspram 15 miliona KM ranijih vlada, da je izmiren dug prema borcima, da je jedna trećina obaveza prema penzionerima, oko 60 miliona KM, izmirena i da su se u dva navrata povećane penzije.

Pred rukovodstvom, članovima i simpatizerima još su govorili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, fedralni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, aktualna zastupnica u Skupšttini TK Azra Okić, zastupnik u Skupštini TK Ivo Divković, općinska vijećnica Nada Mladina, Denis Bećirović iz Parlamentarne Skupštine BiH i načelnik Općine Živinice Hasan Muratović i Lidija Korać članica GO SDP-a.

Sa slogaom "Ujedinjeni"najavili su ujedinjenje BiH i pobjedu na općim izborima 12. oktobra 2014. godine.