BiH
14

Hadžiefendić-Mešić: Pljačkanje turista dešava se u svim gradovima svijeta

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni grad Bosne i Hercegovine postaje sve zanimljiviji turistima. Niske cijene, historijski značaj, gastronomska raznolikost i gostoprimstvo neki su od razloga zbog kojih strani posjetioci iz Sarajeva odlaze s osmijehom i pozitivnim iskustvima.

Nažalost, i turisti, kao i stanovnici Sarajeva, nađu se na metama razbojnika, pa tako možemo čuti da su im ukradeni mobiteli, novac, dokumenti ili im je obijen automobil.

To je, kako kaže glasnogovornica Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić, nešto što se dešava u svim gradovima svijeta, pa i u Sarajevu.

"To su stvari koje se dešavaju, nisu brojne ni česte, ali je sigurno da su turisti meta u ljetnom periodu, dok su zimi to građani Sarajeva", kaže ona.

Iz Turističke zajednice KS svjesni su da je to loša promocija za grad i državu, ali da to nije nešto zbog čega bi Sarajevo bilo okvalificirano kao nesiguran grad za turiste.

"To jesu nemile situacije, ali ako pričamo o sigurnosti, Sarajevo je jedan od sigurnijih glavnih gradova u ovom dijelu Evrope", kaže Hadžiefendić-Mešić za Klix.ba.

Dodaje da se Turistička zajednica obraćala Ministarstvu unutrašnjih poslova KS upozorenjima da su turisti meta razbojnika.

"Mi te stvari pokušavamo premostiti tako što upozoravamo. Od policije očekujemo da pojačaju svoje prisustvo na ulicama u periodu kada je povećan broj turista u gradu, jer kad nema policije, onda se razbojnici odlučuju na takve poteze", dodaje naša sagovornica.

Naglašava i da su turistički radnici uvijek na raspolaganju posjetiocima grada, pa i kada je riječ o nemilim događajima.

"Svima koji se obrate našem info centru pomažemo da prevaziđu tu situaciju. Ukoliko se radi o nestalim dokumentima kontaktira se ambasada, a kada se radi o ukradenim karticama pomognemo im da ih blokiraju. Također, turistima osiguravamo prevodioca u policijskim upravama", govori Hadžiefendić-Mešić.