{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: Počinjemo digitalizaciju infrastrukture za prijenos programa javnog RTV sistema

F
21.3.2014. u 13:44
11
40
Hadžić: Počinjemo digitalizaciju infrastrukture za prijenos programa javnog RTV sistema
11
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb Aleksandar Golub danas su u Sarajevu potpisali Ugovor između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb o nabavci digitalne opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH, vrijedan 6.657.300 KM.
"Danas započinjemo digitalizaciju infrastrukture za prijenos i emitovanje programa javnog RTV sistema, odnosno servisa u tzv. multipleksu A. Početak realizacije ovog projekta je sigurno jedan od najvažnijih zadataka od javnog i državnog interesa u BiH. Siguran sam da započinjemo jednu novu kvalitetniju razvojnu fazu u oblasti elektroničkih komunikacija u BiH", kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Podsjetio je da je ovaj posao prije pet godina započet usvajanjem Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH, te da "u međuvremenu nije urađeno previše“.

"Time smo dovedeni u ozbiljnu opasnost da BiH ne izvrši ovu međunarodnu obavezu i ostane izvan digitalnog evropskog doba u predviđenom roku do polovine 2015. godine", ističe Hadžić.

Unatoč tome, intenzivnim radom učinilo se sve da se započne prva faza projekta digitalizacije, čija je vrijednost 6. 657.300 KM, u kojoj je, kaže Hadžić, predviđeno uvezivanje pet informativno tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Izrazio je očekivanje da će posao u prvoj fazi projekta uraditi kompanija Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb, koja je dobila posao na provedenom međunarodnom tenderu.

"Prema međunarodnom sporazumu iz Ženeve i rok za gašenje analogne televizije je sredina sljedeće godine. Prelazak na digitalnu televiziju osim na poboljšanje kvaliteta slike, ima uticaja na druge aspekte života u državi poput otvaranja mogućnosti većeg broja TV programa", kaže direktor kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb Aleksandar Golub.

Predviđeno je da cjelokupna infrastruktura koju gradi država u projektu digitalizacije bude dodijeljena na upravljanje i korištenje korporaciji javnog RTV sistema BiH.

Zato ministar Hadžić očekuje da "tri javna RTV emitera u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa zakonom formiraju taj zajednički pravni subjekt koji će pored ostalog brinuti o daljnjem tehnološkom razvoju“.

Reforma javnog RTV emitiranja je 16. uvjet u pristupnom procesu BiH ka Evropskoj uniji.

"Trudit ćemo se da preostale dijelove digitalizacije završimo do ljeta naredne godine i već se radi na pripremama za započinjanje poslova na drugoj fazi projekta, koja podrazumijeva novu transparentnu tendersku proceduru, koja znači raspisivanje javnog poziva, a nakon toga i izbor izvođača", kazao je Hadžić.

Ovom prilikom Hadžić je prokomentirao medijske napise povodom potpisivanja ovog ugovora.

"Čak imam obavezu da se složim s nekoliko onih koji su nadam se vrlo dobronamjerno uočili da smo dvije, tri godine zaista bili u poziciji da proceduru nepotpisivanja ovog ugovora to jest nerealizacije digitalizacije u BiH nazovemo i farsom", kaže Hadžić.

Dodao je da "spekulacije od 40 miliona KM, koje danas potpisujemo su netačne i zlonamjerne".

Digitalizacija radiodifuzije jedan je od tri najvažnija projekta koje je provodilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u posljednje dvije godine osim preuzimanja kontrole zračnog prostora i gradnje koridora 5C sa njegovim krakovima.

Ceremoniji potpisivanja ovog ugovora prisustvovali su Mehmed Agović, savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH, te direktor za radiokomunikacije u kompaniji Odašiljači i veze Tigran Vržina i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio i Kemal Huseinović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: