{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta će se raditi u prvoj fazi i šta građani uopće znaju o digitalizaciji TV signala

25.3.2014. u 20:00
26
84
Šta će se raditi u prvoj fazi i šta građani uopće znaju o digitalizaciji TV signala
26
Šta će se raditi u prvoj fazi i šta građani uopće znaju o digitalizaciji TV signala
Foto: Ilustracija
Proces digitalizacije u BiH imao je niz zastoja, a jedan od najvećih problema su bili tenderi za nabavku opreme. Međutim, i ta prepreka je otklonjena pa sada zaduženima za ovaj posao predstoji ozbiljan rad.
Tačnije, Ured za razmatranje žalbi u vođenju žalbenog postupka u vezi javne nabavke opreme za prvu fazu digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH je, prema ranijim ocjenama Ministarstva prometa i komunikacija BiH, kočio ovaj proces svojim odlukama. No, prije nekoliko dana je potpisan konačno ugovor o nabavci opreme za prvu fazu digitalizacije i to u vrijednosti od 6.657.300 KM. Posao nabavke opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH je povjeren kompaniji Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb.

Rukovodilac tima za digitalizaciju Javnih servisa Zdravko Šavija za Klix.ba pojašnjava šta će se zapravo dešavati u prvoj fazi digitalizacije i šta se time dobija.

Povezivanje centara“Time je poručen dio opreme za prijenosni sistem, znači za zemaljske veze od Sarajeva do Banje Luke. Znači povezuje se jedan veliki sjeverni krak od Banje Luke i završava na Humu i ide krak od Huma preko Lisca, Vlašića prema Banjoj Luci i zatvaramo taj prsten zemaljskih veza. S druge strane onda ćemo uspjeti povezati pet informativno-tehničkih centara, a to su Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bijeljina i Brčko, koji će biti uvezani sa digitalnim linkovima i također stvaramo tri produkciona centra u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te linkovske veze od Sarajeva do Mostara idu kompletno digitalno”, kaže Šavija.

Ovim bi bio završen veliki dio posla na zemaljskom povezivanju, osim toga za Sarajevo, Banju Luku i Mostar poručena su po dva digitalna predajnika, da bi ova tri grada dobila digitalni signal.

“Prema ugovoru sa firmom 'Odašiljači i Veze' rok isporuke opreme, odnosno implementacije projekta je 120 dana, međutim isporučilac opreme je prilikom potpisivanja ugovora kazao da će se to pokušati završiti u kraćem roku”, dodaje Šavija.

Ono šta slijede nakon ove faze digitalizacije je druga koja podrazumijava spajanje nekih drugih područja.

"Druga faza podrazumijeva spajanje linkovskih veza do Trebinja te da se sa Fortice od Mostara 'veže prsten' preko Livna, Posušja prema Vlašiću i od Vlašića da vežemo još jedan prsten prema Bihaću preko Velike Gomile i od Bihaća ih vraćamo prema Kozari. Onda nam ostaju još linkovske veze i devet informativno-tehničkih centara da povežemo, pa možemo reći da smo sve povezali što se tiče zemaljskih veza, dakle da smo uradili sve što je definisano Zakonom o Javnom RTV sistemu BiH u ovom pogledu", objašnjava Šavija.

On dadaje da novac nije problem ni za sljedeću fazu digitalizacije, jer je osiguran.

Bolja slika i tonOno što građani BiH znaju o digitalizaciji je uglavnom to da bi ovim trebali imati bolju sliku i zvuk na svojim TV prijemnicima, ali to je manje-više sve. Na uzorku od 1010 ispitanika Regulatorna agnencija za komunikacije BiH je ranije u sklopu regionalnog projekta SEE Digi.TV imala istraživanje javnog mnijenja na ovu temu.

Da će digitalizacija donijeti poboljšanje kvaliteta slike i zvuka odgovorilo je 57.7 posto ispitanih, te raznovrsnost sadržaja 29 posto. Relativno visok procent ispitanika (26.7 posto) ne zna šta će se tačno promijeniti digitalizacijom TV signala.

Veliki procenat ispitanih također ne zna ni to da li digitalizacija podrazumijeva neki trošak koji će imati i koliki je . Također samo 45.4 posto ispitanih su informirani o planovima za gašenje analognog emitiranja. U urbanim sredinama su najviše informirani. Većina informiranih navodi da ne znaju kada je planirano gašenje analognog emitovanja (70.4 posto). Čak 56.8 posto ispitani su kazali da neće moći nabaviti opremu za prijem digitalnog signala bez subvencije države.

Digitalizacija je jedan od najvažnijih projekata koje BiH mora provesti. Cjelokupna infrastruktura koju gradi država u projektu digitalizacije će biti dodijeljena na upravljanje i korištenje korporaciji Javnog RTV sistema BiH. Zbog toga je neophodno i da se korporacija uspostavi i funkcionira što prije, istaknuo je tokom potpisivanja ugovora sa zagrebačkom firmom prije nekoliko dana ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić.

BiH se mora prihvatiti posla i završiti proces digitalizacije jer već ozbiljno kasnimo. Ukoliko neka zemlja ne pređe na digitalni signal u postavljenom roku, njen analogni signal neće biti zaštićen i ukoliko bude ometao digitalni neke druge zemlje, jednostavno će biti ugašen. Naša zemlja ovaj posao mora završiti do sredine juna 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: