Nagrada za angažman protiv rata
0

Guido Westerwelle se u Berlinu sastao s Angelinom Jolie

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu sa UNHCR-ovom ambasadoricom dobre volje, glumicom i rediteljkom Angelinom Jolie.

Angelina Jolie će 13. februara 2012. godine na gala prijemu fondacije "Cinema for Peace" dobiti počasnu nagradu za svoj angažman protiv rata i genocida i za svoj režijski debi “U zemlji krvi i meda” koji je predstavljen na 62. filmskom festivalu Berlinale.

"Mi Nijemci znamo na osnovu naše vlastite historije koliko je bolno, ali i neophodno suočiti se sa svojom prošlošću ako želimo da uspje miroljubiva, zajednička budućnost. Zbog toga želimo pomoći da se sjećanje na žrtve i preživjele genocida u Srebrenici održi u životu i time pruži doprinos pomirenju. 'Genocide Film Library Bosnia and Herzegovina' je projekat koji podržava i Angelina Jolie, a namjera Ministarstva vanjskih poslova je da odobri sredstva, kako bi se ovaj projekat mogao realizovati“, kazao je Westerwelle.

Već niz godina Ministarstvo vanjskih poslova podržava sa oko 3,5 miliona eura godišnje one projekte u kojima dolazi do suočavanja sa posljedicama rata u Bosni i Hercegovini. Ta sredstva se primjerice koriste za deminiranje, identifikaciju žrtava rata putem “Međunarodne komisije za nestale osobe”, za povratak izbjeglica i za pomoć izbjeglicama za vrijeme zime.

Po uzoru na Shoa-fondaciju Stevena Spielberga, fondacija "Cinema for Peace" želi voditi, snimati i arhivirati intervjue sa 10.000 osoba koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Podaci iz "Genocide Film Library Bosnia and Herzegovina", koji će se prikupljati u periodu od pet godina, treba da budu dostupni obrazovnim institucijama, muzejima, nevladinim organizacijama i istraživačkim institucijama.

Ministarstvo za ekonomsku saradnju se takođe angažuje u Bosni i Hercegovini. Tim povodom je savezni ministar Dirk Niebel izjavio:

"Angažman Angeline Jolie kao ambasadorice dobre volje zaslužuje izuzetno priznanje. Svojim angažmanom ona sudbinu izbjeglica približava širokoj javnosti. Rad UNHCR-a je i za mene veoma važan. Zbog toga će Ministarstvo za ekonomsku saradnju dodijeliti dodatnih dva miliona američkih dolara za rad UNHCR-a u Bosni i Hercegovini i u Keniji. U Keniji će sredstva pomoći da se ukupno 50.000 djece u izbjegličkim kampovima u Dadaabu i Kakumu, koja su porijeklom iz Somalije i Sudana, omogući školovanje. U Bosni i Hercegovini će Ministarstvo za ekonomsku saradnju zajedno sa UNHCR-om podržati izgradnju trajnog smještaja za posebno ugrožene stanovnike izbjegličkog kampa Splavište u bosanskoj opštini Goražde“