Rediteljka i glumci na premijeri
0

Ovacije za film "U zemlji krvi i meda" na festivalu u Berlinu

Sarajevo-x.com
Foto: Berlinale.de
Foto: Berlinale.de
Hollywoodska zvijezda Angelina Joli je na međunarodnom filmskom festivalu Berlinale predstavila svoj rediteljski prvijenac “U zemlji krvi i meda”, a nakon projekcije publika je aplaudirala nekoliko minuta.

Jolie je nakon promocije zajedno sa bosanskohercegovačkom režiserkom Jasmilom Žbanić na podijumskoj diskusiji govorila o ratu na Balkanu, snimanju filma i razlozima zbog kojih se odlučila snimiti film.

"Za mene je to bila jedna vrsta zadaće. Željela sam bolje upoznati zemlju (Bosnu i Hercegovinu) i imala sam osjećaj da o tome trebamo znati više. To je bilo 90-ih i mi o tome ne govorimo dovoljno“, izjavila je Jolie koju je prilikom istraživanja o ratu u BiH posebno dirnula priča jedne žene. “Srela sam se sa jednom veoma neobičnom ženom. Jednom veoma povrijeđenom ženom koja je govorila o tome kako je korištena kao živi štit i da je gledala kako se jedna starija žena mora skidati pred vojnicima”.

Priču te žene Jolie nije nikada zaboravila. “Imala sam osjećaj da sam toj priči morala dati svoj doprinos”, kaže dobitnica Oscara koja dodaje da će mnogim ljudima biti teško gledati njen film.

“Međutim, tako i treba. Dakle, kada sjedite, gledate film i mislite: 'Molim vas prestanite! Ne želim to gledati! Ne želim da se to dalje dešava!' To znači: 'Molim međunarodnu zajednicu i bilo koga drugog da to zaustavi! Molim vas da intervenišete!' Poruka filma je jasna: 'Da ste ranije napali, bilo bi manje nasilja i ubijenih. Kao što je sada u Siriji. Sve što duže traje, više gine nedužne djece'”, kaže hollywoodska zvijezda, a prenosi Deutsche Welle.

Angelini Jolie će u toku Berlinalea biti uručena nagrada fondacije “Cinema for Peace. Nagrada joj se dodjeljuje za njen angažman u borbi protiv genocida i ratova. Na premijeri filma je bilo oko 800 posjetilaca među kojima su bili i bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Joschka Fischer, kao i političari Jürgen Trittin i Volker Beck.

Angelina Jolie je na premijeru filma došla u pratnji muža Brada Pitta. Najpoznatiji hollywoodski par je sa zadovoljstvom pozirao fotografima i prisutnoj publici dijelio autograme. Premijeri su prisustvovali i glavni glumci Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Goran Kostić, Branko Đurić, Nikola Đuričko, Rade Šerbedžija, Boris Ler, Alma Terzić...