{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guber će ponovo zasjati punim sjajem

A
17.10.2015. u 10:43
578
30
Guber će ponovo zasjati punim sjajem
578
Počelo je uređenje šetališta i izletišta Guber nadomak Srebrenice. Akciju provode radnici Javnog komunalnog preduzeća Polet. Cilj je predstaviti šetačima, ali i delegacijama koje će posjetiti Srebrenicu za vrijeme održavanja Investiciono-razvojne konferencije, prirodne resurse i potencijale koje ima ova vazdušna banja.
Sedamdesettrogodišnjeg Srebreničanina Nuriju Porobića sreli smo u podnožju Gubera. Svakodnevno šeta stazom dugom dva i pol kilometra. Kroz stihove nas je vratio u vremena kada je Guber bio ponos grada.

"Srebrenice grade u potoku, u tebi sam ugled'o djevojku, u tebi je fabrika feroda, Banja Guber – ljekovita voda, u tebi su zeleni borići, lijepe cure i lijepi mladići", recitovao je Porobić.

Svjestan dragocjenosti koju ova vazdušna banja daruje duhu i tijelu, Nurija ne propušta priliku da uživa u čarima prirode.

"Ovo je prava vazdušna banja. Korisna je za srčane bolesnike, dijabetičare i anemičnim osobama, oni bi trebalo obavezno da piju veliki Guber. Meni je ovo odmor za dušu i velika satisfakcija", kazao je za Anadolu Agency (AA) Nurija.

Osim domaćih zaljubljenika, Guber posjećuju i drugi građani Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta. Za vrijeme godišnjih odmora, priča Nurija, ovdje sretne posjetitelje iz daleke Kanade, Australije i Amerike.

Suada Latifić je iz Sarajeva došla po "svoju" flašu ljekovite vode. Prvi put je na Guberu i oduševljena je prizorom koji je dočekao.

"Kad sam već tu želim nasuti vodu za željezo, ljepoticu ili sinuse pa ću u Sarajevu podijeliti prijateljima. Svakome ću dati bar po jednu čašicu“, govori Suada.

Suada je na Guberu zatekla radnike Komunalnog preduzeća Polet i rođaka Hakiju Meholjića, koji se, iako direktor, latio lopate i odlučio pomoći u radovima. Objasnio nam je da planiraju napraviti jedan park sa četiri stola. Predviđena je i instalacija roštilja koji će potpuno besplatno moći koristiti građani, željni lijepog druženja u prirodi.

"To je naša duša. Guber osjećam svojim i lokalista sam, mogu živjeti gdje hoću, ali ću navijati za Srebrenicu. Radim za moju raju, želim da dam od sebe koliko mogu dok sam živ", ističe Meholjić.

Od početka godine u režiji komunalnog preduzeća sprovedene su tri akcije uređenja izletišta. Isječeno je šiblje, pročišćeni propusti i kanali, posijana je trava i uklonjen otpad uz stazu i do korita rijeke. Planirano je još uređenje izvorišta, staza od lomljenog kamena, kao i sadnja čempresa. Sve to sa ciljem da šetačima bude prijatniji boravak, da Guber vrati stari sjaj, ali i da visoke zvanice koje Srebrenicu posjete, 11. i 12. novembra, za vrijeme Investiciono-razvojne konferencija uvide potencijale kojima raspolaže ova opština.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: