Privreda
37

Utisci nakon konferencije: Banja Guber će pokrenuti Srebrenicu

Piše: S. H.
Jedan od izvora Gubera (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedan od izvora Gubera (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dvodnevna investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici je završena. Tokom jučerašnjeg dana i danas razgovarano je o mogućnostima i pokretanju privrede koja bi oživjela ovaj kraj. Najveće mogućnosti pruža banja Guber, a naredne godine već se očekuju prvi rezultati i zapošljavanje.

Današnji dio investicijske konferencije protekao je u dosta mirnijem ambijentu. Politički zvaničnici još jučer su napustili Srebrenicu a danas se razgovaralo o konkretnim projektima. Prisutnima su prezentirane već uspiješne priče koje su ostvarene u Srebrenici poput Klasa, Food Valleya, Zvorničanke, Mag-Mala i drugih.

Srebrenica je jučer i danas bila mjesto lijepih priča i pozitivne atmosfere. Građani ali i investitori ipak najviše očekuju od pokretanja banje Guber.Svi su saglasni da bi srebrenički kraj privredno oživio uz pokretanje turističkih i ljekovitih potencijala koje pruža banja Guber.

Investitor banje Guber Radojica Ratkovac za Klix.ba je izjavio da je prezadovoljan konferencijom jer se pokazalo jedinstvo. Politika je zanemarena a Srebrenici su obećana značajna ulaganja.

"Ova konferencija definitivno ima historijski značaj, budući da su sve relevantne ličnosti iz BiH i regiona prisustvovale. To govori o ozbiljnosti pristupa kada je u pitanju budućnost Srebrenice. Lokalna zajednica je također pokazala jedan kvalitet što će, nadamo se uskoro dati pozitivne rezultate", istakao je Ratkovac za Klix.ba.

Radojica Ratkovac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radojica Ratkovac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Banja Guber je najveći pokretač razvoja ovog kraja a jučerašnjim istupima se dokazalo da je ovaj projekat dobio podršku.

"Siguran sam da Srebrenicu čekaju lijepi dani. Mi već u maju naredne godine očekujemo otvaranje dva kompleksa u sklopu banje Guber, to je Vidikovac i fabrika vode, a u julu mjesecu na radost svih građana otvorit ćemo dio kompleksa Argentarije, što će podrazumijevati 200 ležajeva i kompletan medicinski ambijent gdje će se oko 1000 ljudi dnevno moći opservirati. To znači da će već od naredne godine i individualni smještajni kapaciteti u Srebrenici moći pružati svoje usluge", zaključio je Ratkovac.