|

Banja Guber je biser Srebrenice i nada za budućnost

Banja Guber je biser Srebrenice i nada za budućnost
256
Piše: S. H.
28.11.2015. u 07:45
18
komentara
256

dijeljenja
1/20 Liječilište kompleksa Argentarija u izgradnji (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/20 Jedan od izvora Guber vode (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
4/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/20 Jedan od izvora Guber vode (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/20 Jedan od izvora Guber vode (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
7/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/20 Jedan od izvora Guber vode (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
9/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
16/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
17/20 Fabrika vode u izgradnji (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
18/20 Vidikovac na izvoru banje Guber (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
19/20 Jedan od izvora Guber vode (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
20/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ljekovitost vode banje Guber jedinstven je primjer u svijetu privrednog potencijala, ali i potencijala za liječenje, koji nažalost i dalje stoji neiskorišten. Ipak, nedavno održana investicijska konferencija nagovijestila je mogućnost pokretanja ovog kompleksa koji bi već na proljeće mogao zaposliti prve radnike i početi privrednu djelatnost.
Još prije dvije hiljade godina bilo je jasno da je područje Srebrenice prava oaza prirodnih resursa. Osim nalazišta rudnih bogatstava Srebrenica se može pohvaliti jedinstvenim bogatstvom mineralne i ljekovite Guber vode.

Značaj i ljekovitost Guber vode prepoznale su i austrougarske vlasti koje su 1887. godine počele flaširati i prodavati vodu sa ovog izvora širom svijeta. Sredinom prošlog stoljeća ljekovitost Guber vode bila je nadaleko poznata, naročito u liječenju anemije. Voda se prodavala u apotekama, a srebrenički smještajni kapaciteti bili su ispunjeni gostima koji su se liječili u bajkovitom okruženju prirodnih ljepota.

Najveća prednost Srebrenice jeste njena priroda. Zašto bi trebalo iskoristiti Guber vodu? Zbog toga što ona sadrži željezo u dvovalentnom obliku, a veoma pozitivno djeluje, uz korištenje koje propiše ljekar, na opću slabost organizma, gubitak tjelesne težine, anemiju, umor, kožna oboljenja, reumatizam i još mnogo toga. Kvalitet i sastav Guber vode nije se mijenjao već 100 godina.

Prije nekoliko godina pokrenut je postupak obnove liječilišta Guber banje, kao i fabrike vode. Međutim, određena zakonska neusaglašenost i politika zamrznuli su pokretanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta Srebrenice. Naime, problem je nastao kada je jedna firma dobila pravo na koncesiju Guber vode, a druga na izgradnju objekata.

Međutim, nedavno održana investicijska konferencija u Srebrenici najavila je bolje dane, a prioritet je pokretanje banje Guber. Srebreničani vjeruju da je to jedini način da se pokrene privredni oporavak Srebrenice. Svi se nadaju otvaranju liječilišta i dolasku turista.

"Siguran sam da Srebrenicu čekaju lijepi dani. Mi već u maju naredne godine očekujemo otvaranje dva kompleksa u sklopu banje Guber, to su vidikovac i fabrika vode, a u julu mjesecu na radost svih građana otvorit ćemo dio kompleksa Argentarije, što će podrazumijevati 200 ležajeva i kompletan medicinski ambijent gdje će se moći opservirati blizu 1.000 ljudi dnevno. To znači da će već od naredne godine i individualni smještajni kapaciteti u Srebrenici moći pružati svoje usluge", izjavio je Radojica Ratkovac, investitor u banju Guber.

Ukupna vrijednost investicije iznosi blizu 30 miliona eura, a u konačnici nakon završetka projekta posao bi moglo dobiti 350 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...