Akcije spašavanja
166

GSS Sarajevo: Pas tragač može zamijeniti 20 ljudi, ali država ne ulaže u ove timove

A. Ku.
Foto: GSS - Stanica Sarajevo
Foto: GSS - Stanica Sarajevo
Gorska služba spašavanja (GSS) – Stanica Sarajevo upozorava na loš odnos prema K9 timovima, a koje čine treneri i obučeni psi tragači. Njihova uloga je od ključnog značaja u slučajevima prirodnih nepogoda poput zemljotresa.

Nerijetko spasilački timovi iz naše zemlje učestvuju u spasilačkim akcijama u zemljama regiona, ali i svijeta.

Iako vlasti nemaju sluha za ulaganje u ove timove, oni ne odustaju od spasilačkih misija, iako su razočarani.

Iz GSS-a podsjećaju da smo u posljednje vrijeme svjedočili nizu zemljotresa u našoj zemlji, ali i regiji. Stanovništvo je osjetilo bespomoćno u trenucima kada se zemlja trese.

"Strah u momentu kada se osoba, usljed zemljotresa, nađe ispod ruševina je i mnogo veći, a nada da će nas neko pronaći u svom tom ludilu, svakog momenta sve je manja. Ipak, postoje i oni koji ovu nadu osnažuju, a to su K9 timovi - vrijedni treneri i njihovi obučeni psi tragači. Međutim, kada je riječ o ulaganju u ove timove - pse tragače i njihovu obuku, situacija u Bosni i Hercegovini može se s pravom nazvati katastrofalnom", ističu.

Naglašavaju da su se psi tragači pokazali kao ključna karika u potragama za preživjelima u ruševinama.

"Sjetimo se naših heroja Šmekija, Ele, Atosa prošle godine u Turskoj", podsjećaju iz GSS-a.

Njihovo izuzetno razvijeno čulo mirisa omogućava im da lociraju ljude čak i u najtežim uslovima.

"Često mogu zamijeniti tim od preko 20 ljudi u potrazi za jednom osobom. Njihova uloga ogleda se i u ubrzavanju procesa, čime se povećava šansa za preživljavanje. Svaki život je dragocjen, a svaki korak koji možemo poduzeti da osiguramo sigurnost naših sugrađana, zaslužuje našu pažnju i podršku. Stoga bi i nadležne institucije naše države trebale prepoznati važnost ulaganja u ove resurse, a sve to kako bi se u konačnici spriječile tragedije i spasio što veći broj života u slučaju prirodnih katastrofa", navode.

Dodaju da ipak, uprkos dosadašnjem ignorantskom ponašanju države, volonteri GSS-a Sarajevo, iako prepušteni sami sebi, rade neumorno i sa velikom predanošću obučavaju pse tragače kako bi mogli pronalaziti unesrećene u ruševinama.

"Tim je proširen sa dva na četiri psa tragača, a njihova posvećenost i samoinicijativa donose nadu pri pomisli na eventualne katastrofe. K9 timovi daju ogroman doprinos, posebno u svojim zajednicama, a vrijeme je da to, kroz nesebičnu pomoć, počne shvatati i država", zaključuju iz GSS-a.