"Prekršena ljudska prava"
19

GSHL: Zatvaranje Pramoda Mittala je neprijateljski pokušaj preuzimanja GIKIL-a

M. N.
Pramod Mittal (Foto: AFP)
Pramod Mittal (Foto: AFP)
Kompanija Global Steel Holdings Limited (GSHL), suvlasnik GIKIL-a u vlasništvu porodice Mittal, oglasila se kazavši kako je hapšenje i zadržavanje u pritvoru Pramoda Mittala zbog optužbi za organizovani kriminal počinjen u GIKIL-u bilo ilegalno te da je to "neprijateljski pokušaj preuzimanja firme".
Naglasili su kako Mittalovo zadržavanje u pritvoru predstavlja kršenje UN-ove i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Aktivnosti na način koje su proveden su bile suprotne zakonu i za njih će se oštro odgovarati na sudu. U ovom procesu ćemo, kao što je to i uvijek bio slučaj, pružiti potpunu saradnju bh. vlastima", poručili su iz GSHL-a.

Mittal je kao predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a zajedno sa saradnicima osumnjičen za izvlačenje 21 milion maraka iz GIKIL-a koji su završili upravo u kompaniji GSHL. Terete se za organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

GSHL podsjetio je kako su prije 14 godina preuzeli upravljanje GIKIL-om, ali da su nadzorni odbor činile i bh. vlasti koje su suvlasnici kompanije.

"Pošto je KHK u vlasništvu Vlade FBiH, imenovanja za nadzorni dobro vršila je vlada Tuzlanskog kantona. U ovo su bile uključene bitne osobe poput premijera i članova vlade. Poslove iz dan u dan u GIKIL-u su vodili članovi odbora kojeg čine jedan Indijac i tri Bosanca. Dogovor o uklanjanju rukovodstva kompanije izveden je s namjerom da se našteti ugledu GIKIL-a u BiH i inozemstvu gdje se vrijednost kompanije procjenjuje na više od 100 miliona dolara, smanjujući njenu vrijednost na ništa i pokušajem neprijateljskog preuzimanja firme", navode iz kompanije GSHL misleći na zabranu rada.

Ističu kako je Mittal već isplatio dug od 372 miliona dolara koje je dugovao STC-u u Indiji. Riječ je o Državnoj trgovinskoj korporaciji Indije od koje je Mittal tražio finansijsku pomoć za kupovinu sirovine za rad GIKIL-a, a kojoj nije vraćao novac na vrijeme. Zbog toga je protiv njega u Indiji u martu 2017. godine bio pokrenut postupak, ali je obustavljen nakon što je isplatio dugovanja, kako GSHL i navodi u svom saopćenju.

"Zbog toga je prezirno i apsurdno navoditi bilo kakvu umiješanost u bilo kakvu lažnu finansijsku transakciju u iznosu od samo 12 miliona dolara", naglašavaju iz kompanije misleći na optužbe iz BiH.

Podsjetimo, nakon jednomjesečnog pritvora Mittalu i saradnicima su određene mjere zabrane među kojima je zabrana rada u GIKIL-u, ali im je dozvoljeno kretanje van BiH. Oni su odmah napustili BiH.

Na Pramodove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a, a tragom njihovih informacija Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je utvrdilo da je iz GIKIL-a od 2006. do 2015. godine izvučen 21 milion KM koji je sumnjivim kanalima završio upravo u njegovom GSHL-u, registrovanom na ostrvu Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.