Razjedinjenost radnika
137

Grupa Krekinih rudara formira novi sindikat, prilikom zbora reagovala i policija

A. K.
U Krekinim rudnicima zaposleno je više od dvije hiljade osoba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Krekinim rudnicima zaposleno je više od dvije hiljade osoba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nezadovoljni radom krovnog sindikata, grupa rudara iz površinskog kopa Šikulje, koji pripada Rudnicima uglja Kreka, pokrenula je formiranje nove organizacije. U pokušaju održavanja zbora u krugu površinskog kopa Dubrave, reagovala je i policija.

U tuzlanskim Rudnicima uglja Kreka djeluje jedan rudnik lignita Mramor i dva površinska kopa, odnosno Šikulje i Dubrave, a za prava više od dvije hiljade radnika brine se krovna Sindikalna organizacija kojom predsjedava Zuhdija Tokić.

Međutim, grupa rudara iz Površinskog kopa Šikulje, zbog nezadovoljstva funkcionisanjem krovne sindikalne organizacije, odlučila je formirati novi sindikat koji će, kako su naveli, funkcionisati na nivou svih rudničkih jedinica.

Grupa rudara koji navode da pripadaju novom sindikatu jutros je pokušala održati zbor u krugu Površinskog kopa Dubrave, međutim, u tome ih je, kako tvrde spriječio Sakib Muhtarević, tehnički rukovodilac kopa.

"Tamo sam otišao sa kolegama i započeo informativni govor, međutim, sa portirom je došao Muhtarević koji me uhvatio za ruku i istjerao napolje. On je spriječio osnivanje novog sindikata, za koji smo resornom ministarstvu predali svu neophpdnu dokumentaciju. Mi prema Zakonu o radu imamo pravo slobodng udruživanja, možemo izaći pred radnike, održati informativni govor, a da pri tome ne tražimo dozvolu države i poslodavca", kazao je za Klix.ba Mirnes Bašić, prvi čovjek sindikata u formiranju.

Zbog novonastale situacije, grupa rudara koja se okuplja u novom sindikatu jutros je pozvala policiju, koja je reagovala na mjestu događaja.

Bašić navodi da je od uprave dubravačkog površinskog kopa zatražio dozvolu za večeranji ulazak među rudare, kako bi ih informisao o formiranju novog sindikata.

"Mi novi sindikat osnivamo zbog izdaje aktuelne Sindikalne organizacije. Oni su od nas sakrili svaku bitnu informaciju koju su dobili od poslodavca. Trenutno se u rudnicima vrši reorganizacija, odnosno sistematizacija radnih mjesta. U sindikatu dobiju prijedlog sistematizacije sa imenima i prezimenima rudara, ali ga sakriju", tvrdi Bašić.

Kada je riječ o jutrošnjim događajima, tehnički rukovodilac Površinskog kopa Dubrave Sakib Muhtarević za Klix.ba je kazao da je grupa rudara neovlašteno ušla u prostor rudnika.

"Na to nisu imali pravo jer su treće osobe, odnosno nisu zaposlenici ovog rudnika. Nisu poštovali mjere i propise. Došli su bez maske, provukli su se, bez najavljivanja na kapiji. Oni moraju imati odobrenje direktora društva kako bi mogli ući", kazao nam je Muhtarević.

S druge strane iz aktuelne Sindikalne organizacije koja okuplja više od dvije hiljade radnika zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka, negiraju optužbe. Jutrošnje događaje ocjenjuju katastrofalnim.

"To je katastrofa po Rudnik uglja Kreka. Oni su tamo bez najave otišli, a stvari tako ne funkcionišu. Ja kao predsjednik sindikata ukoliko želim otići na neki rudnik moram se najaviti i proći sve neophodne procedure. Ti pojedinci koji na takav način misle dezinformisati javnost naići će zasigurno na ogroman otpor radnika", kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka.

On navodi da je zvanični sindikat pozvao sve neformalne grupe, kako bi predstavili načine na koje misle djelovati.

"Svako ima pravo da osnuje sindikat i to nije nikakav problem. Međutim, naš sindikalni odbor je veoma transparentna organizacija i radnike upoznaje sa svim informacijama sa kojima raspolaže. Svoje članstvo poštujemo i štitimo, a 96,7 posto radnika se izjašnjava da želi ovaj naš sindikat. Nas ne plaši formiranje novog, nazovimo ga sindikata", zaključio je Tokić.