Tuzlanski rudnik
162

Više od dvije hiljade Krekinih rudara sutra stupa u generalni štrajk

A. K.
Tuzlanski rudari rade u nehumanim uslovima (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski rudari rade u nehumanim uslovima (Foto: A. K./Klix.ba)
Više od dvije hiljade rudara iz Rudnika mrkog uglja Kreka iz Tuzle sutra ujutro u sedam sati stupit će u generalni štrajk, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, trenutno je u toku vanrdna sjednica Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka na kojoj je donesena odluka o stupanju u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić za Klix.ba je potvrdio da će sutra ujutro u sedam sati svi rudari, tačnije njih 2.200 stupiti u generalni štrajk zbog nepoštivanja granskog kolektivnog ugovora.

Prema njegovim riječima, rudarima plaća nije isplaćena, a također nisu ispoštovane ni ostale stavke koje su navedene u spomenutom dokumentu.

Rudnik mrkog uglja Kreka nalazi se u koncernu Elektroprivrede BiH, a osim kontinuiranih problema vezano za redovne isplate plaća rudari navode i neinvestiranje u novu opremu, što dovodi do nemogućnosti ispunjenja mjesečnih i godišnjeg plana rada.

Konkretne zahtjeve upravi rudnika, ali i Elektroprivredi BiH rudari će uputiti sutra, a ujutro će biti poznati i načini funkcionisanja rudnika u vrijeme generalnog štrajka.

Vrijedi podsjetiti da su 13. marta ove godine grupe rudara i ostalih zaposlenika u površinskim kopovima Dubrave i Šikulje iskazale radnički neposluh zbog činjenice da bi na takozvano čekanje trebao biti poslan određeni broj njih zbog pada prihoda Rudnika mrkog uglja Kreka.

Ovaj problem je kroz radnički neposluh nakratko riješen, ali je bojazan od slanja radnika na čekanje i dalje ostala otvorena.