Tuzlanska Kreka
144

Kako tone najveći rudnik u FBiH: Mladi rudari daju otkaze, proizvodnja pada, a nema ni investicija

A. K.
Rudari pripremaju protest u Sarajevu, a izvjestan je i generalni štrajk (Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari pripremaju protest u Sarajevu, a izvjestan je i generalni štrajk (Foto: E. M./Klix.ba)
Tuzlanski Rudnik uglja Kreka nalazi se u izuzetno teškom položaju. Rudari navode da stanje nikad nije bilo lošije, a upravi su svako malo prinuđeni prijetiti štrajkom. Obećane investicije nisu realizirane, proizvodnja je u padu, a mladi radnici daju otkaze.

Rudnik Kreka jedan je od najvećih kolektiva u Federaciji Bosne i Hercegovine i sa najvećom proizvodnjom uglja u našoj zemlji. Međutim, brojni problemi izjedaju dva površinska kopa i rudnik lignita koji danas nisu u mogućnosti ispuniti plan proizvodnje.

Kreka se nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH, a najavljeno restruktuiranje rudnika i sistematizaciju radnih mjesta rudari ocjenjuju nehumanim i nepravednim. Između ostalog, zbog toga će skupa sa ostalim komoratima iz Federacije BiH 1. maja ove godine u Sarajevu održati protestni marš. Uz nerijetke štrajkove, ovo smatraju jednim od načina za rješavanje nagomilanih problema.

"U Rudnicima Kreka nikad nije bila gora situacija. Izostanak realizacije investicione faze u vrijednosti od 158 miliona KM je vremenom dovela do toga da rudari ne mogu ostvariti proizvodni rezultat koji bi bio adekvatan onome za poštivanje granskog kolektivnog ugovora. Trenutno ostvarujemo okvirno 80 posto ukupnog plana. Ovih dana dnevna proizvodnja je između četiri i po i pet hiljada tona uglja, a ona bi trebala biti za hiljadu tona veća", kaže za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka.

Štrajkovima se bore za plaću

U Rudniku lignita Mramor ugalj se ručno kopa metodom starom 100 godina, a dva površinska kopa Đurđevik i Šikulje također vape za novom opremom. Tokić navodi da je najlošije stanje na Dubravama, gdje su gumeni transporteri u katastrofalnom stanju.

"Mi bez pomoći Elektroprivrede BiH ne bismo mogli funkcionisati, a svakog mjeseca rudari najavljuju štrajk kako bi obezbijedili poštivanje granskog kolektivnog ugovora. Proteklog petka u poslijepodnevnim satima u rudniku se odvijala drama, plaća je isplaćena u posljednji tren i to je zaustavilo najavljeni štrajk za ponedjeljak. Svjesni smo da u ovakvoj situaciji nema više prostora za improvizaciju, bez jasnog i preciznog ulagaja u opremu koja će ponuditi humanije uslove rada", nastavlja naš sagovornik.

U ovom trenutku rudarima glavobolje zadaju i najave restruktuiranja rudnika, što predviđa i sistematizaciju radnih mjesta. U Kreki je sada 2.100 radnika zasposleno na neodređeno vrijeme, dok je u proizvodnji 49 osoba sa ugovorima na ograničeni vremenski period. Prema Tokićevim riječima, zamišljena sistematizacija direktno ugrožava 500 radnih mjesta. On naglašava i da rudari neće dozvoliti "presecanje preko koljena".

"Nama se precizno mora reći kako se misli izvršiti restruktuiranje. Svjesni smo da više ne ide s aktuelnim načinom rada, ali mi nećemo dozvoliti nehumano otpuštanje radnika, slanjem ljudi na biro i bez uvezanog radnog staža. Potrebno je ići u prekvalifikaciju, dokvalifikacuju, dokup staža, podsticajne otpremnine i slično za one ljude koje ne možemo rasporediti u postojeću sistematizaciju. Ono što se trenutno nama nudi je neprihvatljivo, rudari sa strahom i zebnjom iščekuju da će neko iz Vlade FBiH ili Elektroprivrede BiH preko noći skrojiti njihovu sudbinu i mi kao sindikat ne želimo učestvovati u tome", upozorava Tokić.

Neće imati ko sići u jamu

Iz sindikata navode i to da će u periodu od tri godine Kreka ostati bez 500 radnika koji će ostvariti uslove za odlazak u penziju, a bez adekvatne organizacije rada, doći će se u problem da u jame neće imati ko silaziti.

"Mi smo i sada došli u situaciju u kojoj nam gotovo svaki mjesec desetak mladih ljudi, koji su radno sposobni, daje otkaz i napušta rudnika. Kada dođete u rudnike od rudara danas samo čujete da jedva čekaju odlazak u penziju, stimulativnu otpremninu i slično. Zbog priča o mogućem stečaju koje su evidentne ovih dana i plaisrane su od Elektroprivrede BiH, strah je još veći", dodaje Tokić.

Od 16. septembra prošle godine novim statutom i primjenom drugačije organizacije rada, Tokić navodi da Krekom u potpunosti upravlja Elektroprivreda BiH, koja je postavila i svog prokuristu.

A nakon protestnog skupa u Sarajevu rudari u Federaciji BiH će donijeti konačnu odluku o stupanju u generalni štrajk svih organizacionih jedinica koje djeluju pod okriljem Elektroprivrede BiH.

Poruka komorata i sada je jasna, a to je da su se u ratu, ali i miru borili za ovu državu, sve protekle mjesece u pandemiji su radili i šutjeli, ali za to više prostora nema. Zaključuju da su sada spremni na sve kako bi dobili humanije uslove rada, ne želeći sadaku, već samo ambijent u kojem će uspješno ostvariti proizvodnju i dobiti adekvatne plaće.