Nakon odluke suda
82

Grubeša potpisao odluku kojom se odbija zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića

Piše: A. D.
Mamić i Grubeša
Mamić i Grubeša
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša donio je rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, osuđenog bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama koji se nalazi u bjekstvu u BiH.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ministar pravde BiH je, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uslovi) za izručenje potraživanog Mamića u Hrvatsku, donio navedeno rješenje.

"Predmetno rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45. stav 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno čemu ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji, kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje. Dakle, u ovoj pravnoj situaciji ministar pravde BiH je jedino ovlašten da postupi na opisani način, što je i učinio povodom predmetne molbe", rekao nam je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Podsjetimo, Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora. Nakon toga je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je u julu prošle godine odlučilo da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Vanraspravno vijeće Suda BiH je ranije donijelo odluku u kojoj se kaže kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje državljanina BiH Zdravka Mamića.

Mamić se trenutno nalazi u Međugorju te isključuje svaku mogućnost da se vrati u Hrvatsku.