Potvrdili iz Sarajevogasa
85

Grijanje u Kantonu Sarajevo neće biti isključeno, snabdijevanje gasom konačno normalizovano

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Sarajevogasa su obavijestili javnost da je danas počela normalizacija u snabdijevanju prirodnim gasom, tako da nema straha od isključivanja grijanja domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.
"Obavještavamo sve korisnike prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo da je danas (26. 1. 2022. godine) počela normalizacija u snabdijevanju, kao i stabiliziranje gasnog sistema. Tokom dana, u gasni sistem bit će vraćeni svi privredni i poslovni subjekti koji su zbog ograničene isporuke gasa koristili alternativna goriva, kao i određeni broj kotlovnica KJKP Toplane-Sarajevo", rekli su.

Očekuje se da će u večernjim satima i sve ostale kotlovnice Toplana, koje su koristile alternativno gorivo, ponovo biti dio gasnog sistema.

Naveli su i da će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno informisana.

Inače, snabdijevanje gasom domaćinstava koja su priključena na Toplane bilo je upitno jučer zbog toga što je dan ranije nekoliko kotlovnica, usljed nedostatka gasa, isključeno sa sistema. Istovremeno su i zalihe alternativnih goriva bile pri kraju.

Problem je nastao usljed nedovoljno nabavljenih količina za januar prilikom čega i Energoinvest, a i Sarajevogas okrivljuju jedni druge. Iz Energoinvesta navode da su upozorili Sarajevogas na to da zbog velikih minusa naručena količina neće biti dovoljna za zagrijavanje objekata, dok iz Sarajevogasa poručuju da im Energoinvest nije isporučio zagarantovane količine za januar, jer su ih preusmjerili privatnoj firmi Arcelor Mittal.

Vlada KS je zbog nastale situacije naručila dodatne količine gasa, ali po cijeni četiri puta većoj od tržišne, jer u ovom momentu nije bilo drugih opcija.