BiH
93

Gratz: Sigurnosna situacija na dnevnom je redu tek kada se dogode ubistva

Piše: S. H.
Dennis Gratz
Dennis Gratz
U posljednjih nekoliko dana u bh. gradovima dogodilo se nekoliko pucnjava i ubistava. Iako policija svoj posao obavlja više nego korektno, postavlja se pitanje rada tužilaštava i sudova.

U proteklih deset dana u nekoliko bh. gradova desile su se pucnjave i ubistva. Policija relativno brzo dođe do saznanja o počiniocima, ali nažalost većina slučajeva se sporo rješava tokom sudskih procesa, a i nakon osuđivanja relativno brzo dođe do oslobađanja počinilaca.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz, komentarišući sigurnosnu situaciju, za Klix.ba ističe kako se nažalost o sigurnosti razgovara tek kada se dogode ubistva.

"Ne radimo na preventivnim mjerama, malo je resursa za rad s maloljetnim prestupnicima. Pitanje sigurnosti velikih gradova dođe tek onda kada se ubistva ili drugi drastični primjeri nasilja dogode. Međutim, to je vijest od tri dana, te mi se čini da u vlasti niko ne gleda na to kao problem", ističe Gratz.

Poseban su problem obračuni kriminalnih grupa, gdje nažalost veoma često stradaju nevini građani kao slučajni prolaznici.

"Poseban problem jesu obračuni kriminalnih grupa. Njihovi napadi na poduzetnike i pritisak na građane, sve su to stvari o kojima se šuti, te za koje realno nema prostora da se policijski organi do kraja obračunaju s njima. Desetine neriješenih ubistava, koja više i ne interesuju javnost, često kriju iza sebe cijelu priču u kojoj uvijek postoji sprega onih koji su moćni na ulicama i onih koji su moćni u foteljama", izjavio je Gratz.