BiH
85

Gratz: Ovdje se ne radi o rješenju presude "Sejdić-Finci"

FENA
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz, komentirajući jučerašnje razgovore u Briselu, ocijenio je da se na rješenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" ovako dugo čega upravo iz razloga što se tu ne radi o rješenju same presude.

Po njegovim riječima, "konfuzne informacije koje do nas dopiru uglavnom kroz usputne, neprimjerene komentare nekih od članova delegacije BiH u Briselu" ukazuju na dvije stvari.

"Prvo, ništa se oni nisu dogovorili. Još tapkamo u mjestu, nesposobni da pronađemo ikakvo rješenje za implementaciju presude 'Sejdić-Finci', a da ga ne vežemo za etnopolitičke interese elita. Ustvari ne znam kako su uopšte sankcije izbjegnute kada ništa ozbiljno nije dogovoreno niti je pravi pomak napravljen. I drugo, naši tzv. lideri su preuzeli vrlo opasnu retoriku na način da se opet govori o crtanju granica, prebrojavanju naroda, procentima, dominaciji i slično, što je vrlo proračunato ukomponovano s popisom stanovništva koji je u toku", izjavio je Gratz.

Smatra da postoji jedno veoma jednostavno objašnjenje zašto čekamo na rješavanja problema "Sejdić-Finci" ovako dugo - zato što se ne radi o presudi "Sejdić-Finci".

"Razmislite, mjesecima nam govore o ovom problemu, stotine sastanaka se organizuje gdje se "lideri" slikaju i iza zatvorenih vrata dogovaraju, i u Brisel ode delegacija koja nema rješenje. Ne, riješiti problem "Sejdić-Finci" nije teško, ovo traje koliko traje jer oni rješavaju neka druga pitanja, pitanja podjele vlasti, funkcija, ustoličenje nacionalnih stranaka i njihove ideje", dodao je Gratz.