{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gratz: Ogorčen sam neuspjehom pregovora u Briselu

F
10.10.2013. u 17:05
86
33
Gratz: Ogorčen sam neuspjehom pregovora u Briselu
86
Gratz: Ogorčen sam neuspjehom pregovora u Briselu
Dennis Gratz
Ogorčen sam i kao većina građanki i građana BiH, duboko razočaran neodgovornošću i nesposobnošću političkih lidera tzv. šestorke - istaknuo je za Agenciju Fena predsjednik Naše stranke Dennis Gratz komentirajući neuspjeh današnjih pregovora bh. lidera u Briselu.
On smatra da će posljedice ovakvog negativnog ishoda pregovora koji su se u praksi pretvorili u dogovore samoprozvanih predstavnika naroda o osiguranju vlasti i dominaciji jednog, drugog ili trećeg etničkog korpusa u BiH biti ozbiljne i ugrožavaju perspektivu BiH da postane moderna građanska demokratija u kojoj će se njegovati vrijednosti i standardi kakvi se sasvim uspješno baštine u drugim zemljama Evrope.

"Svjestan sam da su naši ljudi opterećeni drugim problemima i da im se pitanje implementacije Sejdić-Finci čini dalekim i nebitnim. To je, međutim, greška i podvala vladajućih političkih elita koji su propustili objasniti značaj i posljedice izolacije kojoj ćemo kao društvo biti izložen", naglasio je.

Gratz je posebno potcrtao "u najmanju ruku bizarno vladanje" predstavnika EU koji su pokazali spremnost da po svaku cijenu, ignorišući tekovine ideje Unije kao ambijenta slobodnih građanki i građana Evrope učestvuju u dogovaranju dalje etnizacije zemlje, pružajući platformu za rješenja ili njihove najave koja su u svom sadržaju diskriminirajuća.

On smatra da je postalo sasvim jasno da predstavnici EU itekako postavljaju duple standarde i da nisu spremni vrijednosti Evrope braniti i na primjeru BiH.

"Sve dok se budu pravili takvi kompromisi i političke igre, obespravljene građanke i građani će se s pravom osjećati kao građani drugog reda. Na međunarodnoj je zajednici da ostane stroga i kazni neodgovornost naših političara na vlasti, kao i da ih mi kaznimo na predstojećim izborima pružanjem šanse novim, prograđanskim i progresivnim političkim snagama", kazao je on.

Najavljuje da će se Naša stranka nastaviti boriti za ideal građanske BiH u kojoj su precizno definirana prava kolektiva i opseg njihove zaštite, ali u kojoj će ljudska prava biti vezana za univerzalnost apstraktnog građanina, a ne Srbina, Hrvata, Bošnjaka, ili bilo kojeg drugog identiteta.

Gratz je mišljenja da je u ovom trenutku, više nego ikad, neophodno pokazati da u BiH postoje i djeluju građanske političke alternative koje će podjelu zemlje spriječiti zalaganjem za evropske vrijednosti, a ne partikularne interese naroda i njihovih kriminogenih vjerskopolitičkih elita.

"Ako EU želi BiH kao punopravnu članicu, sa svim pravima i obavezama, počet će ozbiljno ulagati napore i pružati podršku proevropskim građanskim političkim opcijama BiH, a ne pristajati biti taocem neutaživih političkih moćnika koji žele palestinizaciju i konačan raspad naše zemlje", zaključio je predsjednik Naše stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: