{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gratz: Ne možete skidati s biroa ljude čiji su prihodi ispod minimalca

F
24.6.2015. u 12:23
439
47
Gratz: Ne možete skidati s biroa ljude čiji su prihodi ispod minimalca
439
Gratz: Ne možete skidati s biroa ljude čiji su prihodi ispod minimalca
Dennis Gratz
Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH iz Naše stranke Dennis Gratz danas će u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kako bi se prekinula praksa "uklanjanja" sa spiskova zavoda za zapošljavanje onih lica koja u toku mjeseca ostvare 25 posto prosječne plaće.
"Vi sad imate odredbu koja kaže da će se nezaposlenim smatrati oni građani čiji prihod ne prelazi 25 posto mjesečno prosječne plaće u Federacije. Dakle, po tom propisu, zaposlenim se smatraju oni koji ostvaruju primanja iznad 25 posto, a ispod minimalne plate u Federaciji. Tako, trenutna praksa kaže da ljudi koji zarade iznad 208 maraka lete s biroa. Zbog čega, zbog prikazivanja smanjenja broja nezaposlenih, zbog pravljenja ušteda na najugroženijim koji nastoje iznaći osnovna sredstva za život?", rekao je Gratz.

Po novom prijedlogu, s biroa bi se skidala lica tek kad u posljednjih 12 mjeseci ostvare prihod veći od 12 najnižih mjesečnih plata u Federaciji.

"Dakle, ako u prosjeku mjesečno ne zarađujete više od minimalca, mogli biste ostati na birou. Možda ni ovo rješenje nije idealno, ali je poštenije i spriječiti će Vlast da vas zbog 208 KM skine s biroa da pokaže kako je manje nezaposlenih. Sistem u kojem izgubite prava s biroa za zapošljavanje, zato što ste u jednom mjesecu zaradili novac po osnovu ugovora o djelu naprimjer, nepravedan je i nepraktičan", smatra Gratz.

On je predložio da se ove izmjene donesu po skraćenom postupku.

"Međutim njihovo usvajanje ovisi o tome koliko će Parlament uopće efikasno raditi u mjesecima pred nama",- zaključio je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: