{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Federacije odbila inicijativu Dennisa Gratza: 208 maraka dovoljno za brisanje s biroa

29.7.2015. u 13:01
175
74
Vlada Federacije odbila inicijativu Dennisa Gratza: 208 maraka dovoljno za brisanje s biroa
175
Vlada Federacije odbila inicijativu Dennisa Gratza: 208 maraka dovoljno za brisanje s biroa
Dennis Gratz
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje na inicijativu zastupnika Dennisa Gratza za izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti.
Cilj predloženih izmjena bio je prekid prakse "brisanja" sa spiska nezaposlenih lica koja ostvaruju prihode ispod minimalne plate u Federaciji BiH.

"Ljude skidaju s biroa ukoliko ostvare prihode iznad 208 maraka u toku mjeseca. Riječ je o apsurdnom zakonskom rješenju koje dozvoljava da u praksi postoje lica koja ostvaruju prihod ispod minimalca, a vode se praktično kao zaposleni. Davanjem negativnog mišljenja o ovoj inicijativi, bez ikakve upute, stava, jasnog obrazloženja, Vlada Federacije BiH šalje poruku da se nije spremna uhvatiti u koštac sa potrebnim reformama, te da ne vodi računa o najugroženijim kategorijama u zemlji," kazao je Gratz.

"Od 208 maraka do minimalca je puno nezaštićenih vrijednih ljudi ove zemlje, među njima brojni mladi koji svojim radom nastoje ostvariti minimum sredstava za život. Ovim odgovorom vidimo da postojeća vlast nema namjeru olakšati teret koji nose najugroženije kategorije stanovništva. Mi ćemo nastaviti insistirati na ovom pitanju, budući da upravo ovakvi problemi pokazuju šta se dogodi kada se osjetljivi segmenti zakonodavstva donose zbrzano, bez učešća javnosti i šanse da konstruktivnom kritikom doprinosimo boljim i trajnim rješenjima", zaključio je Gratz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: