BiH
0

FOTO / GRAS-u ne bi pomoglo ni 100 miliona KM, preduzeće pred kolapsom

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Računi preduzeća GRAS svakog časa mogu biti blokirani, te ukoliko se hitno nešto ne učini potpuni kolaps i blokada poslovanja preduzeća su neminovni, rekao je na konferenciji za medije v.d. direktora GRAS-a Omer Hadžiomerović, koji je na ovu dužnost stupio 17. juna.
Omer Hadžiomerović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Omer Hadžiomerović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Odmah po dolasku u firmu Hadžiomerović je formirao komisiju čiji je zadatak bio da sačini presjek stanja u preduzeću, zaključno sa 15. junom ove godine. Dobijeni rezultati su katastrofalni.

"Preduzeće posluje sa gubicima od 2000. godine. Prezaduženo je i cjelokupna imovina preduzeća je pod hipotekom. Zbog neizmirenih poreskih obaveza GRAS se ne može prijaviti za učešće na tendere i javne pozive. Složena finansijska situacija uzrokovana je nedostatkom novca za izmirenje dospjelih i redovnih tekućih obaveza. Ako se hitno ne pristupi iznalaženju rješenja, situacija će se dodatno usložnjavati te dovesti do potpunog kolapsa i blokade poslovanja", rekao je Hadžiomerović, navodeći kako su ukupne dospjele, a neizmirene, obaveze GRAS-a, zaključno sa 15. junom 2013. godine, blizu 85.307.950 KM.

Ekonomske i socijalne cijene

"Čak i ako bi nam neko sada dao 100 miliona KM, ne možemo reći da bi time preduzeće bilo dovedeno u normalu. Potrebno je stabilizovati preduzeće, a ako bi nam Vlada dopustila izmjene u tarifnom sistemu, to bi puno značilo. Prosječna mjesečna cijena karte po putniku iznosi 53 KM, a mi, naprimjer, za jednog penzionera naplatimo 14 KM subvencije od Vlade. Jasno je da penzioneri i druge kategorije stanovništva imaju pravo na subvencije i socijalnu pomoć, ali mi ne možemo služiti kao socijalna ustanova, već moramo poslovati po ekonomskim cijenama", ističe Hadžiomerović.

Samo za poreze i doprinose po osnovu plaća, koji se ne izmiruju redovno od novembra 2008. godine, sa kamatom prema sporazumu sa Poreznom upravom, GRAS duguje 62 miliona i 200 hiljada KM, te još nešto više od tri miliona KM za neisplaćene plaće za april i maj ove godine, dok za topli obrok radnicima za ta dva mjeseca duguju 756.240 KM. Po osnovu plaća iz ranijeg perioda GRAS duguje 528.896 KM.

"Preduzeće ima neizmirene obaveze i kada je riječ o PDV-u, za koji od novembra 2012. do maja ove godine dugujemo 2,82 miliona KM, a dug će biti i uvećan za troškove prinude i zateznih kamata. Uprava za indirektno oporezivanje je pokrenula postupak prinudne naplate i donijela Rješenje o registraciji zakonske hipoteke na nekretnine GRAS-a. Nakon inspekcijskog nadzora preduzeću je dostavljeno Rješenje sa obračunatom obavezom za plaćanje PDV-a od oktobra 2008. do novembra 2012. u iznosu 650.000 KM, a nakon obračuna kamata ta obaveza će biti milion KM te očekujemo da nam UIO BiH blokira sve transakcijske račune do 15. augusta ove godine", kazao je v.d. direktora Hadžiomerović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Radnici demotivisani i ogorčeni

Dodao je kako GRAS za struju duguje skoro tri miliona KM, za period od aprila prošle do maja ove godine, te spomenuo da je 28. marta zbog duga isključena struja krugu preduzeća, dok bi isključenje struje u podstanicama GRAS-a dovelo do konačnog prestanka rada javnog prijevoza. GRAS duguje i dobavljačima, i to više od šest miliona KM, dok u isto vrijeme imaju velikih problema sa prihodima. Novac planiran Budžetom KS za ovu godinu do 15. juna je uplaćen tek u iznosu 33 posto, dok prihod od prodaje karata ima trend pada. "Ukupno umanjenje prihoda u periodu od 2011. do 2013. godine iznosi skoro 16,5 miliona KM, ili prosječno mjesečno za 566.900 KM u odnosu na 2010. godinu", kazao je Hadžiomerović.

Preduzeće u odnosu na 2010. godinu ima 37 vozila manje, odnosno tek 152 tehnički isravna vozila, što je za 101 vozilo manje nego 2010. Suočeni su i sa tužbama 1.141 uposlenika po osnovu Kolektivnog ugovora, a veliki su problem i 234 invalida rada (među ukupno 1.729 uposlenih), koji ne mogu biti preraspoređeni na deficitarna radna mjesta.

Ipak, Hadžiomerović je na konferenciji za medije istakao i jednu svijetlu tačku. "U ovom preduzeću rade stručni ljudi, ali su oni demotivisani i ogorčeni zbog svih dešavanja. Ako bi im se stvorili uvjeti da normalno rade, uvjeren sam da oni imaju snagu da postave na noge ovo preduzeće", zaključio je on.