BiH
19

Granična policija: Izbjeglice ne prelaze granicu BiH, ali plan za djelovanje postoji

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Izbjeglice i migranti još uvijek zaobilaze teritoriju Bosne i Hercegovine, a državne vlasti su u pripavnosti zbog eventualne promjene situacije.

"Granična policija nije evidentirala veću grupu izbjeglica koja dolazi na granicu Bosne i Hercegovine na bilo kojem njenom području. Jutros smo imali infromaciju o evidentiranju jednog pokušaja ilegalnog prelaska lica koje nije sa područja Bliskog istoka", rekla je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Iz Granične policije ističu da imaju kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i sa svim nadležnim tijelima iz Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BIH je nedavno usvojilo informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa izbjegličkom krizom u regiji i EU. Uz navedenu informaciju, usvojen je i Plan hitnih mjera za za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH.

Navedenim planom definirane su konkretne mjere i aktivnosti, nadležni organ za njihovu realizaciju, rokovi i ciljevi, kao i drugi detalji. Također, bitno je napomenuti da Granična policija BiH u posljednja dva mjeseca poduzima brojne aktivnosti u vezi sa navedenom problematikom, tako da su sačinjeni lokalni i regionalni operativni planovi za postupanje u slučaju priliva većeg broja migranata, odnosno masovnog priliva izbjeglica.

Na centralnom nivou sačinjen je Okvirni plan djelovanja GP u slučaju masovnog migracijskog priliva na teritoriju BiH.