Štrajk 30. aprila
9

FOTO / Granična policija će putnike pretresati "do gaća"

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ukoliko se spremate za prvomajsko putovanje van BiH budite spremni da na granici čekate satima, jer je Granična policija BiH za 30. april najavila štrajk koji će provesti tako što će svaki građanin koji napušta našu zemlju, ili ulazi u nju, biti "do gaća" pregledan, kazano je između ostalog na današnjoj konferenciji za medije.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ukoliko Predsjedništvo BiH prihvati Prijedlog budžeta institucija BiH za 2012. godinu, Granična policija će stupiti u štrajk, čime će očigledno najviše "udariti" po običnim građanima, koji žele bar prvomajske praznike provesti u miru van BiH.

Kako su iz Granične policije BiH i upozoravali, "Špirićevim" budžetom su povrijeđena prava radnika ove institucije, odnosno osnovica plate je smanjena za 4,5 posto, a topli obrok sa osam na šest KM te je zbog toga i održan sastanak Štrajkačkog odbora Sindikata Granične policije na kojem je donesena ova odluka.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Ogorčeni smo činjenicom da Vijeće ministara nije imalo dobre volje da makar pokuša ostvariti neki dogovor sa našim Sindikatom. Umjesto toga dobivali smo bahate i nipodaštavajuće izjave na račun policijskih službenika od velikim dijelom korumpiranih zvaničnika u Vijeću ministara BiH", kazao je Svevlad Hofman, glavni policijski inspektor Granične policije BiH.

Iz Granične policije su na kraju kazali da se ovakvim stavom izvršne vlasti položaj policijskih službenika dovodi ispod svake granice egzistencijalnog minimuma.