Mole građane za strpljenje
55

Granična policija BiH u 12 sati stupila u štrajk

Piše: Nedim Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Granična policija BiH danas u 12 je i zvanično stupila u štrajk, jer nisu dobili pismene garancije da će u narednih deset dana sa nadležnim iz Vijeća ministara krenuti sa pregovorima. Štrajk se prvenstveno organizuje zbog smanjenja osnovice plaće i toplog obroka njihovim službenicima, kazano je na današnjoj konferenciji za medije.

Glavni inspektor u Graničnoj policji BiH, Svevlad Hoffman, je kazao da će njihovi službenici postupati u skladu sa zakonom, te da ni u kom slučaju neće biti ugrožene granice BiH.

Osim toga, o eventualnom dužem zadržavanju putnika koji izlaze, ili ulaze u našu zemlju, iz Granične policije su apelovali na strpljenje.

"Mi ćemo vršiti granične provjere u skladu sa Zakonom o graničnim kontrolama", kazao je kratko Hoffman odgovarajući na pitanje novinara o načinu kako će štrajk biti proveden.

Međutim, mnogima je i dalje ostalo nejasno šta će se to promijeniti u graničnoj provjeri, te da li to znači da prije štrajka provjere prije nisu vršene po Zakonu?

Hoffman je novinarima kazao i kako su dobili telegram od Sindikata policije Hrvatske koji im daju punu podršku u održavanju štrajka.

Podsjećamo, najniža plaća službenika iznosi 638 KM, što su iz Granične policije BiH ocijenili da je ispod svakog egzistencijalnog nivoaa.