Sve u rukama MUP-a
123

Granična policija BiH pojačala provjere oko Višegrada: Okupljanje nije u našoj nadležnosti

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon današnjeg okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, oglasili su se iz Granične policije Bosne i Hercegovine kazavši kako pitanja u vezi održavanja ovog javnog skupa nisu u njihovoj nadležnosti.

Kako je kazala glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković, tokom današnjeg, kao i prethodnih dana, nije održan javni skup niti je zabilježen incident u zaštitnom pojasu i na graničnim prijelazima u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad.

"Sva pitanja u vezi odobravanja javnog skupa i javnog reda i mira na području Višegrada u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad provođene su pojačane granične provjere i nisu evidentirane osobe koje se u relevantnim bazama podataka dovode u vezu s krivičnim djelima ili prekršajima u vezi javnog reda i mira, niti su evidentirane osobe koje se u bazama vode kao sigurnosno interesantne. Tokom obavljenih graničnih kontrola na drugoj liniji provjera vozila i osoba prilikom ulaska u BiH nisu pronađeni predmeti koji bi mogli poslužiti za počinjenje prekršaja i krivičnih djela ili drugi sporni predmeti", pojasnila je Dujković.

Podjećamo, danas je na brdima pokraj Višegrada služen parastos u čast četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću.

Parastos je bio samo dio cjelodnevnog četničkog praznika popraćen pjesmama o krvavoj Drini i tvrdnjama kako su ravnogorci bili "antifašisti na strani demokratije".