Pismo Borjani Krišto
0

Grahovac i Bevanda traže sankcije za Mujezinovića

Sarajevo-x.com
Federalni trojac u zavadi
Federalni trojac u zavadi
Federalni dopremijeri Gavrilo Grahovac i Vjekoslav Bevanda uputili su pismo predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto i potpredsjednicima FBiH Spomenki Mičić i Mirsadu Kebi u kojem traže da Predsjednica FBiH spriječi samovolju premijera Mustafe Mujezinovića i omogući rad Vladi FBiH.

"Odlučili smo se na ovaj potez u krajnjoj razumnoj zabrinutosti budući da je današnja sjednica Vlade otkazana voljom Premijera uz obrazloženje da se 'nisu stekli uslovi' za održavanje sjednice. Nismo obaviješteni na koje je uvjete mislio premijer, ali svi zakonski uvjeti su postojali", navode Grahovac i Bevanda u svom pismu. Oni to argumentiraju činjenicom da je u zgradi Vlade, očekujući početak sjednice, bilo prisutno šesnaest članova Vlade ("četiri ministra, doduše, članova SDA bilo je u kabinetu premijera", navode dopremijeri), a da su svi ministri imali Prijedlog dnevnog reda koji je Mujezinović lično predložio, i to bez konsultacija sa njima dvojicom.

"Treba li napomenuti Vam da je posljednja redovna sjednica Vlade održana 21.9.2010. godine! Treba li napomenuti da je na danas zakazanoj sjednici, između ostalog, Vlada trebala odlučiti i o veoma važnim tačkama dnevnog reda: u prvom čitanju o prednacrtu Budžeta Federacije za 2011. godinu; o korištenju prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite; o Pravilniku vršenja revizije boračkih prava; o grantu općinama Olovo, Kladanj, Maglaj, Bosanska Krupa i Stolac; o realizaciji SDPR sredstava u korist Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine; o vanjskom i unutrašnjem dugu Federacije Bosne i Hercegovine; više izvještaja o poslovanju privrednih društava itd", kaže se u pismu federalnom trojcu u FBiH, uz molbu da što je moguće u kraćem roku deblokiraju rad Vlade FBiH, što je u interesu svih građana, "ne sporeći činjenicu da smo svjesni činjenice i potrebe što skorijeg formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH".

Grahovac i Bevanda nisu u pismu konkretizirali kojim vrstama sankcija bi Krišto trebala kazniti Mujezinovića.