Mustafa Mujezinović
0

"Nastavlja se kriza federalne Vlade"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović potvrdio je da se nastavak prekinute posljednje sjednice Federalne vlade uslovljava stavljanjem na dnevni red odluka o poništavanju imenovanja u "Terminalima" FBiH i HT Mostar, te dodjelom stanova.

"Za sva imenovanja i razrješenja mora biti saglasnosti stranaka u Vladi. Za oba tražena razrješenja nema konsenzusa u Vladi i tu je problem", rekao je Mujezinović, dodavši da je protiv dodjele stanova.

Federalni premijer tvrdi da on ne blokira rad Vlade, već da je to posljedica izbornih rezultata i toga što neki već znaju da neće biti u novoj većini.

"Vlada je sad nejedinstvena, što je posljedica izbornih rezultata i pravljenja novih pozicija i u takvom ambijentu nije u redu da se o tim stvarima odlučuje", rekao je Mujezinović u intervjuu za "Oslobođenje".

Govoreći o posjeti delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, Mujezinović je rekao da će njen ishod zavisiti od toka razgovora.

"Uvijek do sada je bilo pozitivno", rekao je Mujezinović, priznavši da ne zna tačno šta će biti u okviru četvrtog pregleda obaveza iz pisma namjere, jer Vlada nije razmatrala izvještaj.

Ocijenivši da i sa sadašnjim stanjem u budžetu FBiH može završiti godinu, Mujezinović je rekao da bi kantoni mogli ostati bez 45 miliona KM ukoliko do kraja godine od međunarodnih monetarnih institucija ne stigne posljednja tranša pomoći.