Gradsko vijeće donijelo odluku o restauraciji bivše željezničke stanice na Bistriku

Piše: M. A./Klix.ba
20.2.2019. u 12:39
740
34
Gradsko vijeće donijelo odluku o restauraciji bivše željezničke stanice na Bistriku
740
Gradsko vijeće donijelo odluku o restauraciji bivše željezničke stanice na Bistriku Foto: N. G./Klix.ba
Grad Sarajevo je na 24. sjednici Gradskog vijeća donio odluku o realizaciji novog kapitalnog projekta obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrade Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka dobio je podršku 20 vijećnika da pokrene aktivnosti koje će omogućiti obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH koji već desetljećima propada.

Planirano je da nekadašnji reprezentativni objekt velike historijske vrijednosti postane muzej, mjesto susreta i kulturnih događaja koje će znatno obogati turističku ponudu i uljepšati bh. prijestolnicu.

Usvajanjem ove odluke gradonačelnik Skaka je najavio konkretne aktivnosti pronalaska najefikasnijeg puta ka obnovi ovog nacionalnog spomenika.

"Grad Sarajevo nastavlja realizirati kapitalne projekte. Želimo obnoviti i restaurirati reprezentativni objekt i onda u njega jednim dijelom smjestiti muzej željeznice. Imamo ključni, humani poziv u ovoj priči, a to su porodice koje žive u neuslovnom prostoru. Želimo ih adekvatno zbrinuti, a ovaj nacionalni spomenik vratiti državi s krajnjim ciljem pretvaranja Bistričke stanice u značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju", istakao je Skaka.

Gradski vijećnici su podržali ovu inicijativu i ovlastili Gradsku upravu da krene u aktivnosti koje uključuju rješavanje imovinskopravnih pitanja te saradnju s drugim institucijama i subjektima.

"Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno", dodao je Skaka.

Napominjemo da smo ranije razgovarali s Predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igorom Gavrićem koji nam je tom prilikom rekao da će tek nakon rješavanja imovinskopravnih pitanja početi razmatranje opcija na koji način bi se moglo pristupiti rehabilitaciji ove građevine.


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: