Projekti u Sarajevu
656

Nekadašnja željeznička stanica na Bistriku treba postati umjetnički paviljon

Piše: M. A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će biti održana u srijedu, naći će se i odluka o pristupanju realizaciji Projekta obnove i rehabilitacije Zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu kao nacionalnog spomenika te davanju saglasnosti gradonačelniku i pravobranilaštvu Grada Sarajeva za rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Kako nam je rekao Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, do sada nije razmatrana opcija na koji način bi se moglo pristupiti rehabilitaciji građevine i još uvijek nije formiran finansijki okvir kada je riječ o implementaciji ovog projekta sve dok se ne riješe imovinskopravni odnosi.

"Odluka je otišla u tom smjeru da damo gradonačelniku i pravobraniocu ovlast da mogu započeti sve pravne i zakonske radnje i akte u cilju rješavanja svih imovinskopravnih pitanja vezanih za građevinu. To podrazumijeva da se stambene jedinice otkupe od etažnih vlasnika koji su uknjiženi kako bi vlasništvo prešlo na Grad Sarajevo. Ukoliko bi se to uspješno privelo kraju, po dobijanju građevinske i urbanističke dozvole pomoću izvedbenih projekata i svega ostalog bismo mogli govoriti o eventualnom izgledu stanice", istakao je Igor Gavrić.

On je dodao kako je trenutno Zgrada željezničke stanice Bistrik u vlasništvu čak šest osoba, od kojih su četiri fizičke i dvije pravne osobe, što dodatno komplicira proces njenog otkupa. Ipak, on ističe da su u Gradskom vijeću Grada Sarajeva svi optimistični i da se nadaju kako će se uskoro riješiti sva pitanja vezana za vlasništvo nad objektom.

"Ukoliko postanemo vlasnici, mi ćemo se potruditi da maksimalno iskoristimo turistički potencijal ove građevine. Smatramo kako se Zgrada željezničke stanice Bistrik može preinačiti u neki umjetnički paviljon ili neki ugostiteljski objekt. Mi ćemo, svakako, uložiti svoje napore da ovaj trenutno devastirani objekt pretvorimo u jednu lijepu umjetničku galeriju. Međutim, o tome je još rano govoriti", kazao je Gavrić.