Izvor zaraze?
8

Gradska vlast Banje Luke se hvali, a "građevinska rupa" u centru i dalje zjapi prazna

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
U proteklih šest mjeseci nova administracija na čelu s gradonačelnikom Igorom Radojičićem uspjela je i pored brojnih izazova početi rješavati neke od najvećih problema s kojim se grad suočava već decenijama.

Tako su se pohvalili početkom izgradnje "Eko toplane" koja bi trebalo da riješi najveći gradski komunalni problem.

Potom su započeli refinansiranje gradskog duga, što je jedan od razloga zbog kojeg je izvršen rebalans budžeta za više od 70 miliona maraka.

"Pokrenuli smo brojne razvojne i infrastrukturne projekte, uporedo s njima realizuju se koraci ka unapređenju privrednog ambijenta, proširenjem postojećih poslovnih zona i davanjem olakšica za investitore. Brojni projekti u vezi s infrastrukturom nalaze se u različitim fazama realizacije, poput završenog novog mosta na Vrbanji u Česmi, nastavljene izgradnje vodovodnog sistema "Crno vrelo", obavljenih priprema za početak radova na spajanju istočnog tranzita i izgradnje velikog kružnog toka na Rebrovcu, rješavanju saobraćajnog pristupa Priječanima, pretvaranja nekadašnjeg šoping centra u savremenu sportsku dvoranu i drugo. Uočeni problem s nedostatkom prostora za dječiju igru se rješava uz saradnju s društveno odgovornim kompanijama koje su u ovih šest mjeseci izgradile tri nova igrališta", rekli su u Administrativnoj službi grada Banja Luka.

Te svoje rezultate gradski administrativci su prikazali i kroz svojevrstan grafički igrokaz pod nazivom "Šta se desilo u posljednjih pola godine u Banjoj Luci".

Bez želje i namjere da minimiziramo uloženi trud i ostvarene rezultate, podsjećamo na to da su zaboravili jednu bitnu stvar - "rupu".

Ogromna ograđena građevinska površina u strogom centru grada, pored Doma sindikata, na kojoj je trebalo da "nikne" City Mall, da bi za to kasnije bila pronađena alternativna lokacija, i dalje zjapi prazna i prijeti da postane izvor ozbiljne zaraze.

Gradnja City Malla, odnosno kopanje za gradnju garaža, najavljena je još 2014. godine, a u maju 2016. obećano je otvorenje tokom 2018. godine.