BiH
0

Gradonačelnik Ivo Komšić posjetio Zemaljski muzej

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u sklopu kampanje "Ja sam Muzej" posjetio Zemaljski muzej.

U pratnji Aide Kalender, direktorice Udruženja Akcija, gradonačelnik je obišao izložbu fotografija Zijaha Gafića, koja prikazuje radnike Muzeja.

U razgovoru sa organizatorima kampanje, Komšić je istaknuo da je neshvatljivo da se Zemaljski muzej kao fundament naše nauke, kulture i umjetnosti, nađe u ovakvoj poziciji. Dodao je da je Zemaljski muzej institucija državnog nivoa, ali i simbol Sarajeva kao glavnog grada.

Komšić je podsjetio da Grad Sarajevo namjerava da sa institucijama ostalih nivoa vlasti, iz svog skromnog budžeta, finansijski podrži rad sedam ustanova kulture BiH do rješavanja njihovog konačnog pravnog statusa, a o čemu je na sastanku održanom krajem jula, razgovarao sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH.

U knjizi utisaka Ivo Komšić je istaknuo da kao gradonačelnik ali i građanin Sarajeva u potpunosti podržava građansku akciju da se Zemaljski muzej spasi i otvori za građane i goste grada. Ovaj muzej čuva najveće vrijednosti naše zemlje i mora biti dostupan svima.