Brza reakcija
65

Gradonačelnica Sarajeva odgovorila Ćosiću: Neće biti promjene ploča na Vijećnici i u Ferhadiji

N. C.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić danas uputio zahtjev za uklanjanje table na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija, oglasila se i novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
Gradonačelnik Ćosić uputio je danas zahtjev Gradu Sarajevu i Općini Stari Grad za uklanjanje tabli na kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski.

Vrlo brzo uslijedila je reakcija gradonačelnice koja je na svom Facebook profilu naglasila da neće doći do promjene ploča.

"Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča. Srpski narod u Bosni i Hercegovini je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ovske Bosne i Hercegovine, ali osporavanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustivo", napisala je.

Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča. Srpski narod u Bosni i Hercegovini je...

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Friday, April 9, 2021
Karić je potom pozvala gradonačelnika Istočnog Sarajeva da rade na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

Također, gradonačelnica je podsjetila da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80 posto od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva ranije je kazao da je podnio i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.