BiH
8

Gradnja kolektora potpuno blokirala saobraćaj u centru Mostara

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nova faza gradnje prečišćavača otpadnih voda skoro je u potpunosti blokirala promet u strogom centru Mostara, a okolne stambene i poslovne objekte ugorazila visokim nivoom buke.

Zbog radova u ulici Mostarskog bataljona blokiran je saobraćaj preko mosta Musala, što je dodatno opteretilo okolne ulice, posebno Bulevar narodne revolucije koji saobraća sa samo dvije kolovozne trake. Građani sve doživljavaju sa dosta strpljenja, za razliku od ugostitelja i trgovaca koji bilježe ozbiljne probleme u poslovanju.

Izgradnje tunela i obrnutih sifona koje se jednim svojim dijelom odvija i u strogom centru Mostara blokirala je promet preko najprometnijeg mostarskog mosta, onog u ulici Mostarskog bataljona, te prisilila vozače da se preusmjere na okolne prometnice. Zbog loše signalizacije problema imaju kako građani Mostara, tako posebno vozači koji dolaze u iz drugih sredina.

Gradnja oko mosta na Musali stvara velike probleme i ugostiteljskim objektima, naročito Hotelu Bristol, jednom od najprometnijih mostarskih hotela, koji je potpuno odsječen od saobraćaja motornih vozila.

Nismo obaviješteni na vrijeme

"Imamo dosta problema kako zbog buke i vibracija koje prave građevinske mašine, tako zbog činjenica da nam je potpuno onemogućen pristup automobilima i autobusima. Velikih problema imamo sa prijemom gostiju, njihove prtljage i ostalog potrebnog za nesmetan rad hotela", kazali su nam u hotelu, posebno naglasivši da nisu bili na vrijeme obaviješteni o početku radova.

Najprometnije gradske raskrsnice, koje i u normalnom režimu znaju biti zagušene u periodima kad je najveći broj vozila na prometnicama, sad su skoro pa stalno u tom stanju. Španski trg sa improviziranim kružnim tokom, kao i sva skretanja sa Bulevara, posebno prema Starom gradu zbog gužvi predstavljaju znatne probleme vozačima.

Vožnje dvostruko duže traju, pa dvostruko i koštaju

Jedni od onih koji se najteže nose sa ovim režimom saobraćaja su taksisti.

"Kako su krenuli radovi na kolektoru, tako su vožnje postale logično duže, duže se i čeka, pa sve na kraju košta i znatno više. Baš sam neki dan razgovarao sa kolegama kako su posljednjih mjeseci zbog ovih radova po gradu vožnje dvostruko skuplje, duže se vozi zbog zaobilaženja, veća je gužva pa se čeka u kolonama i na kraju se to sve osjeti na računu", kazao nam je jedan od taksista, koji se nada da ovakvo stanje grada neće trajati predugo.

Ne može bez saobraćajnih problema

Nadležni iz gradske uprave u svim svojim istupima apeliraju na građanstvo.

"Ne može se napraviti jedan historijski objekat, a da nema saobraćajnih problema. Mi činimo sve sa svoje strane da tih problema bude manje, da se promet odvija sa najmanje poteškoća i da budemo najmanje nezadovoljni", kazao je još na potpisu ugovora za ovu fazu projekta gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Najviše strpljenja izgleda da imaju sami građani koji se raduju svakom novom projektu u svom gradu, iako kažu da su dojma da sve traje predugo i ne vide neki poseban red u otvaranju novih dionica.