BiH
270

Građevinski fakultet u Sarajevu zabilježio zapažene rezultate na 43. Građevinijadi

Piše: M. Ć.
Na nedavno završenom takmičenju u znanju i sportu građevinskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije ili tzv. Građevinijadi, Građevinski fakultet u Sarajevu postigao je zapažene rezultate.

Građevinijada je međunarodno takmičenje u znanju i sportu, na kojem se već preko 40 godina tradicionalno takmiče studenti građevinskih fakulteta s prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnja 43. Građevinijada održana je od 20. do 25. maja u Bečićima u Crnoj Gori u organizaciji Građevinskog fakulteta Podgorica, a okupila je 18 građevinskih fakulteta iz šest zemalja, sa otprilike 2000 studenata.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je postigao zapažene rezultate u takmičenjima znanja, osvojivši prva mjesta iz: metalnih konstrukcija, tehnika geodetskih mjerenja, satelitske geodezije i računa izravnanja.

Pored toga, studenti ovog fakulteta osvojili su druga mjesta iz: statike konstrukcija, saobraćajnica, mehanike tla i fundiranja, menadžmenta i tehnika građenja, inžinjerske geodezije, te treće mjesto iz betonskih konstrukcija.

Time je Građevinski fakultet Sarajevo ostvario ukupno drugo mjesto u dijelu takmičenja iz znanja.

U sportskom dijelu, rukometaši Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osvojili su drugo mjesto, kao i odbojkašice, dok su košarkaši bili treći.

Na osnovu svih rezultata, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu osvojio je treće mjesto u generalnom plasmanu i time potvrdio uspjehe iz prethodnih godina, kada su se također vraćali sa mnogo medalja.

"Zadovoljni smo i ponosni osvojenim trećim mjestom u generalnom plasmanu, te činjenicom da smo najuspješniji fakultet iz Bosne i Hercegovine. Čestitam drugoplasiranom Beogradu i prvoplasiranom Novom Sadu, te već sada s radošću gledamo na naše domaćinstvo 44. Građevinijade," kazao je Enes Karadža, potpredsjednik Asocijacije studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu.