sport
198

Taekwondo: Armin Gredić i Ivan Šolić osvojili titule na Evropskoj univerzijadi

Klix.ba
Selekcija Univerziteta u Sarajevu
Selekcija Univerziteta u Sarajevu završila je učešće na ovogodišnjoj Evropskoj univerzijadi, ostvarivši još jedan historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu.

Armin Gredić i Ivan Šolić su osvojili titulu univerzitetskih prvaka, na najvećoj smotri studenata Evrope u kategoriji do 87 kg i preko 87 kg, a Nejla Kaljanac je bila bronzana u kategoriji djevojaka do 46 kg.

Armin Gredić je nakon četiri izvanredne pobjede slavio na vrhu postolja u poluteškoj kategoriji, a njegov kolega teškaš, Ivan Šolić, je nakon što je porazio tri protivnika, također slavio sa najsjajnijim odličjem.

Armin Gredić, student je Zdravstvenih studija u Sarajevu, član je sarajevskog Novog Grada, a Ivan Šolić je student Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu i član je korčulanskog taekwondo kluba Forteca.

Nejla Kaljanac, u kategoriji do 46 kg, je nakon tri borbe završila na 3. mjestu, te je tako selekcija Univerziteta u Sarajevu ostvarila svoj historijski rezultat na Univerzijadi. Nejla je studentica Fakulteta za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije, te je članica Novog Grada iz Sarajeva.

Pored osvajača medalja, selekciju su predstavljali i Alen Čukurija u kategoriji do 74 kg, član Novog Grada, i Mija Ukropina u kategoriji preko 73 kg, članica kluba Bosna Sema, koji su nakon dvije borbe završili nastupe bez plasmana. Oboje su studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu.

Univerzijada se održavala u Rijeci i Zagrebu od 12. do 25. jula, a taekwondo je bio na programu od 22. do 25. jula u Rijeci.

Takmičare je vodio trener Ante Šegedin, a predstavnik sudačke organizacije Univerziteta u Sarajevu bio je Belmir Berberović.

"Izuzetno impresivan nastup naših takmičara na ovom oficijelnom takmičenju Evropske univerzitetske organizacije EUSA. Kao što je i obećano iz stručnog štaba selekcije Univerziteta u Sarajevu, takmičari se vraćaju sa medaljama i to sa dvije zlatnog sjaja.

Naši takmičari su pokazali da su spremni za ostvarivanje velikih rezultata, što je rezultat pomno isplaniranog programa treninga i nastupa na takmičenjima. Naravno ne možemo a da se ne zahvalimo svesrdnoj podršci klubova Forteca i Novi Grad Sarajevo, suplementaciji Elit Nutrition i BH Telecomu, koji su i omogućili odlazak naše selekcije", izjavili su Ante Šegedin i Belmir Berberović.