sport
157

Balkansko taekwondo prvenstvo u Bugarskoj: Bh. sportisti Kovačević, Husić i Borić prvaci Balkana

Klix.ba
Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su u sastavu reprezentacija Bosne i Hercegovine, učestvovali na Balkanskom prvenstvu za mlađe kadete, kadete, juniore i seniore koje se održalo u bugarskoj Dupnici.

U konkurenciji od preko 600 takmičara iz 12 nacionalnih selekcija Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Turske, Kosova, Slovenije i BiH, ekipa Novog Grada je učestvovala sa 21 takmičarem koji su ostvarili izvanredan rezultat osvojivši ukupno 12 medalja i to tri zlatne, tri srebrene i šest bronzanih medalja.

Zlatnu medalje i zvanične titule balkanskih prvaka osvojili, Džejlana Kovačević u kategoriji seniorki do 73 kg, pobjedivši dvije protivnice, Nedžad Husić u kategoriji juniora do 55 kg, nakon 4 izvanredne pobjede i Adna Borić u konkurenciji kadetkinja preko 59 kg u 3 kola borbi. Srebreni su bili Edita Murguz u konkurenciji juniorki do 59 kg, Anes Šarić u konkurenciji juniora preko 78 kg i Mak Oručević u kategoriji mlađih kadeta do 40 kg. Armin Gredić, Samir Selimović, Aniello Romano, Edna Abaspahić, Ali Rašidagić i Džejla Makaš su se na kraju zadovoljili bronzanim medaljama.

Nažalost, već u kvalifikacionim borbama poraženi su Sadmir Habibović, Amar Hadžagić, Ibrahim Đonko, Irfan Čatović, Ajna Makaš, Arman Dubravac, Hamza Bahtanović, Emir Kaljanac i Muhamed Đonko, te su takoostali bez plasmana.

Zajedno sa novogradskim takmičarima, selekcija Bosne i Hercegovine je brojala oko 50 takmičara na ovogodišnjem prvenstvu Balkana, a na osnovu pojedinačnih rezultata naši su se plasirali na 3 poziciju u ukupnom poretku seniora.

"Takmičari našeg kluba se već osam godina za redom vraćaju sa zlatnim medaljama sa Balkanskog prvenstva, što dovoljno govori o kontinuitetu rezultata. Nastup na Balkanskom je samo jedna provjera u nizu za naše takmičare koji će u narednom periodu nastupiti na rangiranim turnirima Svjetske taekwondo federacije i Svjetskom prvenstvu za juniore koje se ove godine održava u Kanadi sredinom novembra. Naši takmičari su uglavnom zadovoljili svojim angažmanom tokom ovog prvenstva, a naredni nastupi će u potpunosti dati cjelokupnu sliku postignute forme i predviđanja rezultata koji se trebaju postići na najvažnijim takmičenjima", izjavio je Haris Husić, trener kluba.