Skupa u školskim klupama
104

Građani Sarajeva šetnjom obilježili Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Šetnjom od trga ispred BBI Centra do Katedrale pod motom "Skupa u školskim klupama" u Sarajevu je obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Cilj ove šetnje je skretanje pažnje javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranije predškolske dobi, a "Leave no one behind" poruka je koju su poslali članovi Udruženja Život sa Downovim sindromom FBiH u saradnji s organizacijom Svjetski dan osoba s Downovim sindromom - WDSD.

"Imam troje djece i znam koji su izazovi školovanja. Najmlađa kćerka Ajša ima Downov sindrom i prihvatanje je najvažniji trenutak na početku njenog školovanja. Djeca s Downim sindromom trebaju isto što i druga djeca - ljubav, pažnju, interesovanje i drugare", rekao je Adnan Ćuhara, otac djevojčice s Downim sindromom.

Direktorica OŠ Kovačići Nađa Pejak istakla je da ovu školu pohađa najveći broj djece s poteškoćama u razvoju.

"Mi smo 2003. godine krenuli s inkluzijom. Tada su nas osuđivali, prolazili smo razne neprijatnosti, ali nikada nismo odustali i danas našu školu pohađa 27 djece s poteškoćama u razvoju. Mi se time ponosimo", rekla je Pejak.

U šetnji "Skupa u školskim klupama" smo, između ostalih, mogli vidjeti predstavnike Vlade Kantona Sarajevo i resorne ministre koji su danas obuli šarene čarape kako bi osobama s Downovim sindromom dali do znanja da su ravnopravni i prihvaćeni u našem društvu.

Podsjećamo, 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Downovim sindromom. Simbol Dana Downovog sindroma su šarene čarape, jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali potporu borbi osoba s Downovim sindromom da se što bolje integriraju u društvo.