{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Sarajeva poručili međunarodnoj zajednici: Zakazali ste u Palestini

A
31.10.2015. u 14:29
158
54
Građani Sarajeva poručili međunarodnoj zajednici: Zakazali ste u Palestini
158
Veliki broj građana potpisivanjem peticije ispred Katedrale u Sarajevu još jednom je pružilo podršku palestinskom narodu u njihovoj borbi protiv izraelske okupacije kao i kršenja ljudskih prava i sloboda.
Palestinska zajednica u BiH organizator je mirnog skupa podrške sa kojeg je poslana poruka da je cijeli svijet zakazao kada je Palestina u pitanju. Također, odluka je da se peticija i pismo pošalju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban ki-Moonu. 

U pismu i peticiji osude koje će biti poslano Ban-Ki moonu, između ostalog, navodi se da "odavde, iz evropskog Jerusalema-Sarajeva, objavljuju da se, potpisani, u potpunosti solidarišu sa nevinim palestinskim narodom u suočavanju sa izraelskom represijom i golorukom suprotstavljanju, ugnjetavanju i ubijanju od izraelske vojske i naseljenika kojima su meta Palestinci". 

"Oštro osuđujemo kršenje međunarodnih ljudskih prava kao i negiranja činjenica ubijanja noževima palestinskog naroda. Tražimo od međunarodne zajednice i svijeta da se hitno zaustave kršenja ljudskih prava, otvori istraga i pristupi krivičnim dosijeima te da se ne dozvoli prikrivanje okupatorskih aktivnosti, pomilovanje, oslobađanje od bilo kakvih odgovornosti i suđenja ili odgovornosti za ubijanje pod izgovorom samoodbrane", poručeno je u pismu. 

Majed Maarouf, predsjednik Udruženja Palestinske zajednice u BiH kazao je da današnjim mirnim skupom žele da skrenu pažnju međunarodnoj zajednici kao i EU da se fokusira na zaboravljeni narod u okupiranoj Palestini gdje se svakodnevno dešavaju "smrtne kazne".

"To treba što prije zaustaviti jer izraelska okupatorska vlada i vojska vrše planirane smrtne kazne bez suđenja. Oni optužuju palestinsku djecu i mladiće da pokušavaju sa noževima napasti izraelske vojnike što nije istina", istakao je Maarouf.

Prema njegovim riječima, cijeli svijet je zakazao kada je Palestina u pitanju. 

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva kazao je da je današnji jedan od skupova koji se organizuju u BiH, a u cilju pružanja podrške pravednoj borbi palestinskog naroda koji više od 65 godina živi u logorima. 

Prema njegovim riječima, malo se u svijetu piše i govori o tome, ali među izbjeglicama sa Bliskog istoka nalaze se i Palestinci koji također "smiraj" nalaze u vodama Mediterana. 

"Veliki broj Palestinaca napušta logore koji se nalaze i u Libiji, Libanu, Siriji jer je tamo više nemoguće živjeti. Napuštaju i pokušavaju i oni sa izbjeglicama iz Sirije da dođu do Evrope, ali veliki broj ih strada u Mediteranu. Međutim, uglavnom se govori o stradalim iz Sirije. Dosta je tu Palestinaca. Dnevno u Palestini gine i po nekoliko nevinih Palestinaca, nevinih žena koje su osumnjičene da su mogel biti ubice", istakao je Hebib. 

Poručuje da je nepoznat broj zatvorenih Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Nažalost, Hebib kaže da je međunarodna zajednica vrlo licemjerna i pored 70 rezolucija koje su donesene u organizaciji UN-a skoro da nijedna nije sprovedena.

"To je sudbina malih naroda koji plaćaju ceh igara velikih. Palestina preko 65 godina živi u logorima. Odnos međunarodne zajednice prema palestinskom pitanju je vrlo licemjeran, daleko od humanog, neljudski i zato narod BiH godinama daje punu podršku borbi palestinskog naroda. Informacije o stanju u Palestini su marginalizirane", dodao je Hebib. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: