Epidemija morbila
208

Građani Sarajeva nestrpljivi u potrazi za vakcinama, velike gužve na pedijatrijama

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo pruzrokovala je velike gužve u sarajevskim domovima zdravlja gdje nevakcinisani građani sve više tragaju za MRP vakcinama. Nadležni ih mole za strpljenje jer, kako kažu, vakcina ima za sve.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja KS Arman Šarkić, proteklih dana je izuzetno povećan interes za imunizaciju. Najviše roditelji dovode nevakcinisanu djecu da prime vakcine.

"Veliki je pritisk na pedijatrijsku službu. Mi smo inače u BiH veliki kampanjci pa nam sve sada dolazi na naplatu", kaže Šarkić.

Domovi zdravlja KS vakcine nabavljaju od Zavoda za javno zdravstvo KS, a koje ovaj Zavod dobija iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

"Vakcina ima dovoljno za sve", već nekoliko puta su nam odgovorili iz Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti sarajevskog Zavoda.

Ipak, do naše redakcije od jutros pristižu brojne žalbe građana koji tvrde kako domovi zdravlja nemaju dovoljno vakcina te kako se za vakcinaciju moraju naručiti.

Šarkić nam kaže kako se može desiti trenutni nestanak vakcina.

"Nas u BiH ne krasi baš neka kultura čekanja pa je moguće da se neko vratio zbog ogromne gužve. Nažalost, kad vakcinacija nije ranije obavljena kako treba, sad nas je stigla ovakva situacija. Ipak, sve se može obaviti, građani samo moraju imati malo strpljenja", poručio je Šarkić.

Podsjećamo, brojni roditelji su do prije nekoliko mjeseci odbijali vakcinaciju djece, zbog čega su mnogi i kažnjeni u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva.

Širenje morbila, pojasnili su sarajevski ljekari, prouzrokovano je nedovoljnom vakcinacijom stanovništva. Inače, da bi se stvorio kolektivni imunitet i zaštita od zaraznih bolesti, potrebno je da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.