BiH
43

Građani Orašja uputili zahtjeve Vladi Posavskog kantona

FENA
Oko tri stotine demonstranata okupilo se danas ispred zgrade Vlade Posavskog kantona gdje su pročitali a potom i uručili svoje zahtjeve predsjedniku kantonalne Vlade Marijanu Oršoliću.

Oršolić se obratio skupu, kazavši kako su zahtjevi razumni i da će Vlada raditi ili već radi na njima. Demonstranti su se, iako nezadovoljni što nemaju konkretne rezultate, počeli razilaziti, najavljujući novo okupljanje za petak.

Oni od Vlade Posavskog kanton traže smanjenje plaća zaposlenih u javnim institucijama sa zahtjevom da maksimalan iznos plaće ne može biti veći od dvije prosječne plaće u Federaciji BiH, te ukidanje svih dodataka na plaće uposlenicima u javnim ustanovama, a po osnovu sudjelovanja u komisija, odborima i drugim tijelima u javnim ustanovama kao i drugih nerazumnih naknada.

Također, traže usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine na nivou Federacije BiH i Kantona, ukidanje upotrebe službenih vozila u privatne svrhe uposlenih u javnim ustanovama, usvajanje zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Posavskom kantonu. te osnivanje komisijea za izvršenje revizije diploma uposlenih u institucijama vlasti u posljednjih deset godina i revizija upošljavanja uposlenih u posljednje četiri godine u organima uprave i kriterija po kojima su upošljavani.

Demonstranti traže i izjednačavanje svih porodilja Posavskog kantona uposlenih u federalnim, kantonalnim, općinskim institucijama, kao i u privatnom sektoru, ali i nezaposlenih porodilja, zatim omogaćavanje visoko obrazovanim mladim ljudima koji su na zavodu za zapošljavanje da odrade pripravnički staž, te usvajanje odluke o dodatnom zdravstvenom osiguranju , navodeći primjer Tuzlanskog kantona.