Stari problem
1

Građani KS se žale zbog nestašice Clexanea, lijeka koji trebaju brojne trudnice, a nadležni tvrde da ga ima dovoljno

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vijesti o nestašici lijekova su sve učestalije, a posljednjih dana građani su se žalili na nedostatak lijeka Clexane koji najčešće koriste trudnice odnosno pacijenti koji imaju rizik od nastajanja krvnih ugrušaka u veni ili arteriji tj. tromboze.

Clexane je brojnim trudnicama prijeko potreban tokom trudnoće, kao i u periodu poslije nje jer sprečava nastanak tromba, a u Federaciji BiH je već dolazilo do nestanka ovog lijeka prethodnih godina. Trudnice su bile primorane kupovati taj lijek u apotekama i izdvajati oko 120 KM za kutiju.

Sada su se ponovo pojavile žalbe građana da lijek nije dostupan u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Iz Doma zdravlja na Otoci su za Klix.ba potvrdili da u ovoj ustanovi je trenutno dostupan Clexane u dozama od 0,2 ml, dok doze od 0,4 i 0,6 ml trenutno nemaju na stanju.

Međutim, iz javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo su poručili da ovog lijeka imaju u svim dozama u svakoj organizacionoj jedinici.

"Jučer je krenula distribucija iz Centralnog magacina JUDZKS sa novom opskrbom organizacionih jedinica sa navedenim lijekom. Tako da pacijentima kojima je potreban pomenuti lijek uopšte nije upitan i normalno se izdaje prema postavljenim indikacijama", naveli su iz JUDZKS.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su saopćili da JU Apoteke Sarajevo - Apoteka "Bosna" raspolaže sa dovoljnim količinama lijeka enoksaparin-Clexane, otopina za injekciju u jačinama 0,2 ml, 0,4 ml, 0,6 ml i 0,8 ml.

"Ova apoteka zbog ispunjavanja svih uvjeta za skladištenje većih količina ampularnih lijekova posjeduje najveću količinu navedenog lijeka, a ovisno o jačini i potrebama Kantona Sarajevo (od 1.000-4.000 ampula). Manje količine (do 50 ampula) posjeduju i pojedine druge apoteke iz sastava ove Ustanove. Dobavljač ovog lijeka je Farmavita d.o.o. i nemamo saznanja da postoji problem u snabdjevanju", saopćili su iz Ministarstva.