Građani Goražda protestirali zbog hapšenja bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade

F
FENA
19.1.2013. u 16:08
0
40
Građani Goražda protestirali zbog hapšenja bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade
0
Građani Goražda protestirali zbog hapšenja bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade Goražde
Nekoliko hiljada građana Goražda mirnim protestima ispred Centra za kulturu danas je izrazilo nezadovoljstvo zbog hapšenja četiri branitelja ovog grada, bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade, osumnjičenih da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.
Uz transparente i brojne poruke članovi porodica uhapšenih, saborci, predstavnici boračkih udruženja te građani izrazili su ogorčenje i nezadovoljstvo, kako je rečeno, neradom tužilaštva i sudova, jer za stradanje oko 4.000 nesrpskih stanovnika tokom 1.365 dana opsade Goražda, još niko nije procesuiran dok se, s druge strane, hapse oni koji su branili ovaj grad.

"Ja sam ponosna na svog oca koji je meni i svima u Goraždu omogućio da živimo. Mog oca su uhapsili a on je samo branio nas i ovaj grad", kazala je Emina Adžem, kćerka uhapšenog Muhameda Adžema.

Predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK i ratni komandant 31. Drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić-Pelam, podsjetio je da se ranije upozoravalo na mogućnost hapšenja onih koji su branili ovaj grad te je poručio građanima da jedino vjeruje u njih.

"Svako od nas koji smo branili gole živote može da bude procesuiran. Hvala vam što dajete podršku ovim ljudima i njihovim porodicama. Na taj način dajete je i nama, i mi jedino imamo povjerenje u vas, građane ovoga grada", poručio je Sijerčić.

"Mi godinama tražimo od institucija da se procesuiraju zločini nad Bošnjacima u Goraždu. Ništa nije učinjeno", dodao je Sijerčić.

Brojni telegrami podrške stigli su na adresu porodica, boračkih udruženja i građana Goražda koji, kako je istaknuto danas, ne bježe od pravde, ali su protiv izjednačavanja krivca i žrtve.

Skup je protekao mirno i dostojanstveno, a okončan je protestnom šetnjom do Trga branilaca Goražda.

Iza uhapšenih branilaca Goražda, pored boračkih udruženja i građana, stala je i kompletna Vlada BPK te općine u njegovom sastavu koji su obećali finansijsku i pravnu pomoć u formiranju tima za odbranu uhapšenih.

Muhameda Adžema (47), Sulja Karkelju (44), Senada Halilovića (46) i Omera Uglješu (45) prije dva dana po nalogu Tužilaštva Istočno Sarajevo uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Oni se dovode u vezu sa zarobljavanjem sedam goraždanskih Srba 1992. godine na lokalitetu Trovrh koji su, prema raspoloživim informacijama, sprovedeni do zgrade policije u Goraždu, nakon čega su ubijeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: