Određen pritvor uhapšenim borcima Armije BiH iz Goražda

A
Anadolija
18.1.2013. u 15:30
0
4
Određen pritvor uhapšenim borcima Armije BiH iz Goražda
0
Određen pritvor uhapšenim borcima Armije BiH iz Goražda
Na osnovu prijedloga tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odredio je pritvor pripadnicima 31. drinske udarne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) koji su jučer ujutro uhapšeni u Goraždu zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, izvještava reporter agencije Anadolija.
Kako je za Anadoliju potvrdio predsjednik suda u Istočnom Sarajevu Senaid Ibrahimefendić, sudija za prethodni postupak danas je saslušao i odredio pritvor Muhamedu Adžemu (47), Sulji Karkelji (44), Senadu Haliloviću (46) i Omeru Uglješi (45).

Pritvor je, kako je navedeno, određen po dva osnova.

''Protiv rješenja o određivanju pritvora može se izjaviti žalba u roku od 24 časa od časa prijema rješenja. Žalba se podnosi Vijeću Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i ne odlaže izvršenje rješenja'', navedeno je u dopisu predsjednika suda u Istočnom Sarajevu.

Danas bi se u Goraždu trebali održati sastanci boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) na kojem će biti doneseni određeni zaključci u vezi s posljednjim događajima koji su izazvali ogorčenje građana Goražda. Pogotovo jer su i sami bili žrtve četverogodišnje opsade u kojoj je poginulo između 1.600 i 4.000 građana nesrpske nacionalnosti, a za što do sada niko nije odgovarao.

Ratni komandant 31. drinske udarne brigade Armije BiH Abduselam Sijerčić Pelam izjavio je ranije za AA da udruženja iz Goražda pripremaju i proteste podrške uhapšenima u Goraždu.

Bivši pripadnici Armije BiH dovode se u vezu s navodnim ubistvima zarobljenika srpske nacionalnosti. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), pripadnici Armije RBiH su u septembu 1992. godine iz službenih prostorija Policijske stanice Goražde izveli sedam zarobljenika koji su uhapšeni na lokalitetu releja Trovrh, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Leđava u mjestu Kopači, gdje su ih, navodno, ubili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: