BiH
0

Građani Friedrichshafena ponovo pomažu Sarajevo

Klix.ba
Bernd Fuchs, predsjedavajući Udruženja "Pro Sarajevo“ iz pobratimskog Friedrichshafena i Klaus Kloth, počasni građanin Sarajeva, boravili su u Sarajevu od 15. do 17. juna i tom prilikom uručili novčanu donaciju za žrtve poplava u Općini Vogošća.

Donaciju su prikupili članovi udruženja, građani Friedrichshafena, koji dugi niz godina kroz razne projekte pomažu građane Sarajeva kada je pomoć najpotrebnija. Osim toga, predstavnici Udruženja su obišli lokalitete u Općini Vogošća koji su pretrpjeli najveće štete. Ovo je još jedan u nizu rezultata koji su uslijedili nakon apela gradonačelnika Komšića, gradonačelnicima pobratimskih, partnerskih i prijateljskih gradova grada Sarajeva.

Zamjenik gradonačelnika, Ranko Čović, primio je predstavnike Udruženja građana "Pro Sarajevo“ kako bi razgovarali o načinima na koje građani Friedrichshafena mogu pružiti dodatnu pomoć.

Osim o pomoći poplavljenim područjima, Klaus Kloth je istaknuo zadovoljstvo što Grad Sarajevo planira uređenje biciklističke staze, te da bi eksperti Grada Friedrichshafena iz oblasti razvoja biciklizma mogli doprinijeti ovom projektu.

S obzirom da je Friedrichshafen domaćin najvećeg evropskog sajma biciklizma "Eurobike“, Čović je predložio da se razmotri mogućnost da Grad Sarajevo u budućnosti ponudi svoje sadržaje u okviru navedenog sajma, posebno iz oblasti brdskog biciklizma, što bi sigurno bilo zanimljivo za turiste.

Bernd Fuchs i Klaus Kloth su također iskoristili svoju posjetu kako bi zatvorili izložbu "Zeppelin“ koja je bila postavljena u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo do 15. juna, koju je vidjelo nekoliko hiljada posjetilaca, a najviše djece.

Udruženje je izložbu "Zeppelin“ poklonilo Sarajevu u jubilarnoj 2014. godini u povodu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.