Valentin Inzko
0

"Građani BiH su zaslužili viznu liberalizaciju"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da bi sada, kada je BiH u Savjetu bezbjednosti UN, bilo vrijeme da domaći političari sve više preuzmu odgovornost za njenu budućnost, a da međunarodna zajednica bude prisutna kao partner, a ne u svojstvu Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

"Međunarodna zajednica radi na tome da bi se smanjilo prisustvo OHR-a, koji je u prošlosti imao 800 ljudi, kada sam ja došao 220, a sada oko 160. Sve je više evropske prisutnosti", tvrdi Incko, dodavši da ne može reći datum zatvaranja OHR-a, jer će do toga doći kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova, od kojih je trenutno najveće državna imovina.

On je za TV1 rekao da će o zatvaranju OHR-a odlučiti Savjet za provođenje mira u BiH, koji će imati sastanke u novembru ove, te februaru i junu naredne godine. 

Inzko je istakao da se zapanjio kada je čuo da ljudi na odgovornim mjestima u BiH govore da će vlast u BiH biti formirana tek za četiri mjeseca. 

"Možda će to trajati toliko dugo, ali treba govoriti da će sve biti učinjeno da to bude što brže, u najkraćim mogućim rokovima. I prije nego što stupe na snagu rokovi za formiranje vlada, mogu početi neformalni razgovori kako bi bila stvorena mogućnost da one budu formirane prvi dan kad to bude moguće", ocijenio je Inzko. 

Prema njegovom mišljenju, razočaravajući je odnos između Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Ako bi se, kaže on, ove partije zaista okrenule svojim socijaldemokratskim principima internacionalizma, antifašizma i solidarnosti bilo bi i više saradnje. 

Komentarišući trenutne odnose između lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDP BiH Zlatka Lagumdžije i Hrvatske dmeokratske zajednice BiH Dragana Čovića, visoki predstavnik u BiH je izrazio očekivanje da će se "oni vratiti konkretnim temama". 
"Poslije određenog vremena, bilo koja vlada - Lagumdžijina, Čovićeva ili Dodikova, svejedno, u Federaciji BiH (FBiH), Republici Srpskoj (RS) ili BiH naći će se u situaciji da blagajne nisu baš pune i da se treba okrenuti konkretnim pitanjima, zapošljavanju ljudi, ekonomiji i načinima kako mijenjati sadašnju negativnu priču u BiH. Teme će se sve više i više okretati ekonomiji i onda će i priča o BiH biti drugačija - da to nije država problema nego država gdje je dobro investirati i gdje je pozitivan ekonomski rast", tvrdi Inzko.  

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane BiH, Incko je rekao da su oni to zaslužili i da se nada da će do kraja godine to pitanje biti završeno.

On je ocijenio šokantnom informaciju da je u BiH zaposleno samo 17 odsto mladih, naglasivši da je za to odgovorno cijelo društvo, a političari najodgovorniji. "Strašno je da u BiH ima oko pola miliona nezaposlenih. Ukoliko ne budu realizovani razvojni projekti onda će iz BiH otići još više ljudi", ocijenio je Incko, izrazivši nadu da će ekonomija poslije izbora biti prioritet novim vlastima u RS, FBiH i BiH.